Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a extins la 12 saptamani perioada destinata consultarii publice pe politicile si actele legislative propuse

Incepand cu data de 1 ianuarie, Comisia Europeana pune la dispozitia cetatenilor, intreprinderilor si organizatiilor neguvernamentale, o perioada de timp de cel putin 12 saptamani pentru a formula observatii cu privire la proiectele de noi politici si acte legislative, comparativ cu perioada utilizata anterior, de 8 saptamani.

Acest lucru va facilita implicarea cetatenilor europeni in elaborarea politicilor UE dintr-un stadiu incipient al acestora. Comisia a introdus, de asemenea, un serviciu de alerta pentru initiativele in curs de pregatire: organizatiile care se inscriu in registrul de transparenta se pot abona la acest serviciu de alerta pentru a obtine din vreme informatii cu privire la foile de parcurs ale initiativelor noi, din domeniile care ii intereseaza, cu aproximativ un an inainte de adoptarea acestora.

Presedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a declarat: „Pentru a avea garantia ca politicile noastre dau rezultate, este esential sa ii ascultam pe cei care vor fi afectati de ele. Prelungind perioada dedicata consultarilor, vom acorda o mai mare greutate vocii cetatenilor, intreprinderilor si organizatiilor care ne ajuta sa ne modelam politicile in beneficiul tuturor.”

Comisia spera ca prin prelungirea perioadei de consultare si prin intermediul noului serviciu de alerta se va asigura o participare sporita in cadrul consultarilor sale, in special din partea acelor grupuri care pana in prezent au fost slab reprezentate. De exemplu, asociatiile IMM-urilor vor avea acum mai mult timp pentru a se organiza si a-si consulta membrii cu privire la impactul pe care o noua propunere de politica il poate avea asupra intreprinderilor mici.

Prin intermediul politicii sale avand ca scop „o reglementare inteligenta”, Comisia are ca obiectiv implicarea cetatenilor si a intreprinderilor in procesul legislativ pentru a se asigura ca tine seama de toate elementele si preocuparile relevante atunci cand elaboreaza o propunere legislativa.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 94