Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi masuri pentru simplificarea managementului fondurilor europene, adoptate de CE

Comisia Europeana a adoptat, pe 22 iulie 2009, noi masuri pentru simplificarea regulilor de management ale politicii de coeziune.

In contextul actualei crize economico-financiare, scopul este reprezentat de relansarea rapida a economiei europene prin imbunatatirea conditiilor pentru demararea de proiecte de catre regiuni. Ca parte a masurilor pentru combaterea crizei, CE ar putea rambursa 100% din costurile declarate de statele membre pentru proiectele finantate din FSE in 2009 si 2010.

Comisarul responsabil cu politica regionala, Pawel Samecki, a declarat ca: „Aceste masuri noi au ca scop acordarea de sprijin regiunilor din Europa pentru a le ajuta sa-si revina mai repede. Astfel, incercam sa ne adaptam la situatia actuala si, in acelasi timp, sa continuam accelerarea implementarii politicii de coeziune si simplificarii managementului fondurilor”.

Comisarul pe politica de ocupare a fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse, Vladimír Špidla, responsabil cu gestionarea FSE, a adaugat ca „in conditiile unei cresteri rapide a somajului in Europa si intr-un moment in care bugetele statelor membre sunt sub presiune, statele UE trebuie sa poata beneficia din plin de Fondul Social European. Rambursarea totala de catre CE a fondurilor din FSE este, asadar, de o importanta cruciala pentru sprijinirea cetatenilor in timpuri de criza. Aceste masuri exceptionale sunt o expresie a solidaritatii la nivel european fata de categoriile vulnerabile.”

Schimbarile anuntate pe 22 iulie au scopul de a facilita implementarea celor 455 de programe ale politicii de coeziune pentru perioada 2007-2013, reprezentand o investitie totala de 347 de miliarde de euro, mai mult de o treime din bugetul UE. Obiectivul este de a accelera fluxurile de investitii directionate catre cei ce depun proiecte si catre cetatenii cei mai afectati de criza din regiunile Europei.

De asemenea, trebuie luat in considerare si impactul crizei economice asupra finantelor publice ale statelor membre si ale regiunilor ce se confrunta cu dificultati privind asigurarea de finantare pentru proiectele europene.

Modificarile introduse clarifica anumite reguli si simplifica managementul curent al fondurilor europene. Printre masurile adoptate se numara:

  • In 2009 si 2010, ca parte a masurilor anti-criza, Comisia va putea, la solicitarea statelor membre, sa ramburseze 100% din costurile publice declarate de statele membre pentru proiecte finantate din FSE. In mod concret, statele membre nu vor fi obligate sa asigure cofinantarea nationala, putandu-se, astfel, accelera implementarea proiectelor pentru sustinerea ocuparii fortei de munca. Aceasta masura nu va afecta distribuirea fondurilor intre statele membre, bugetul total al fondurilor sau obligatia statelor membre de a asigura cofinantarea subsecventa.
  • CE propune sa existe o singura categorie de proiecte majore. Inainte, aprobarea Comisiei era necesara pentru proiecte ce depaseau 25 de milioane de euro pentru mediu si pentru proiecte ce depaseau 50 de milioane pentru alte sectoare. Comisia propune ca aprobarea sa sa fie necesara, de acum inainte, pentru proiecte mai mari de 50 de milioane de euro, indiferent de sector. In acest fel, implementarea proiectelor de mediu cu valori sub acest prag va putea fi demarata mult mai rapid.
  • Reguli simplificate pentru proiectele generatoare de venit, astfel incat sa se reduca birocratia.
  • Incurajarea investitiilor in sectoarele ce privesc eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile de energie.
  • FEDR va putea finanta si renovarea/construirea de locuinte pentru comunitatile care se confrunta cu excluziunea sociala, in special comunitatile rome, atat in zonele rurale, cat si in cele urbane. Inainte, prin FEDR putea fi finantata doar renovarea de locuinte din zonele urbane, constructia de locuinte fiind neeligibila.

Pentru a consulta textul integral (lb.engleza), click aici.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 103