Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de OUG privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată finanţate din fonduri europene

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat miercuri, 6 iulie 2022, spre consultare publică, Proiectul de OUG privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată finanţate din fonduri europene şi pentru modificarea unor acte normative. 

Potrivit notei de fundamentare, ordonanță creează cadrul legal pentru tranziţia de la finanţarea proiectelor prin POIM la finanţarea proiectelor prin PODD, program operaţional încă neaprobat.

Astfel, pentru proiectele aflate în pregătire în actuala perioadă de programare, dar care vor fi finanţate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2021- 2027, trebuie reglementată posibilitatea de a aloca credite de angajament prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, respectiv prin încheierea contractelor de finanţare, cu respectarea regulilor de eligibilitate ale PODD.

Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se reglementează și situaţia suprapunerilor de lucrări finanţate din fonduri europene prin programe operaţionale distincte. Astfel, se dispune obligaţia autorităţilor locale de corela execuţia lucrărilor de drumuri/reabilitare drumuri cu execuţia lucrărilor de reţele de apă şi apă uzată, ţinând cont de faptul că, prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, România s-a angajat să asigure conformarea cu Directiva 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman, respectiv cu Directiva 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate.

Totodată, se modifică prevederile Ordinului sus-menţionat în sensul că, beneficiarul Programului operațional Infrastructură Mare poate recurge la execuţia de lucrări în regie proprie în cadrul unui proiect, dacă contractul de lucrări menţionat se afla, la momentul rezilierii sau încetării anticipate, la un progres fizic de cel puţin 65%.

Restul prevederilor sunt disponibile aici.

Propunerile și sugestiile de modificare pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării, respectiv 6 iulie 2022, la adresa acte.normative@mfe.gov.ro sau prin formularul de contact pus la dispoziție pe site-ul MIPE. 

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE 

Vizualizări: 408