Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Măsurile privind acordarea de tichete sociale și ajustarea de preț pentru contractele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, aprobate de Executiv

Executivul a aprobat în cadrul ședinței de guvern de ieri, 9 mai 2022, două proiecte de Ordonanțe de Urgență privind:

  • unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora și
  • ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Prima Ordonanță de Urgență se referă la acordarea de tichete sociale, valoarea unui tichet fiind de 250 de lei. Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan-Marcel Boloș, voucherul va putea fi utilizat pentru achiziționarea de produse alimentare și pentru masa caldă.

Bugetul aprobat de executiv pentru această măsură este de 3,1 miliarde de lei, iar „50%  urmează a fi asigurate din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială, pentru perioada de programare 2021 – 2027, și diferența de 50% din bugetul de stat, cu surse de finanțare din fondurile bugetului de stat”, potrivit ministrului Boloș

Tichetele se vor acorda o dată la două luni, pentru șase categorii importante de beneficiari, care se află în risc de deprivare materială și risc de sărăcie extremă, respectiv:

  • pensionarii cu venit net lunar sub 1500 de lei; 
  • persoanele cu dizabilități, cu venit net lunar sub 1500 de lei; 
  • Familii:
    • cu cel puțin doi copii în întreținere, cu venit net lunar pe membru de familie sub 600 de lei, 
    • monoparentale cu venit mediu net lunar pe membru de familie sub 600 de lei, 
    • care au drept la ajutor social potrivit legii privind ajutorul social și persoanele fără adăpost. 

Potrivit ministrului Boloș, distribuția va avea loc prin compania națională Poșta Română. Listele de beneficiari vor fi comunicate Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de către Casa Națională de Pensii și Autoritatea Națională pentru Plăți și Incluziune Socială, iar urmează ca în perioada următoare să fie derulată procedura de achiziție publică pentru selectarea unităților emitente și apoi procedura pentru emiterea cardurilor. 

Valabilitatea unui card este de la 1 iunie 2022 până pe data de 31 decembrie 2022. 

Ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile

Tot în cadrul ședinței de Guvern de ieri, a fost aprobată Ordonanța privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Prin actul normativ se reglementează situația ajustării contractelor de achiziție de lucrări și produse ce au legătură cu respectivele lucrări sau care includ execuție de lucrări în cadrul prestării de servicii din cauze imprevizibile.

Se reglementează astfel unele măsuri pentru ajustarea prețurilor necesare actualizării costurilor investiției în contractele de achiziție publică/ contractele sectoriale/acordurile-cadru precum și în alte categorii de contracte, respectiv ajustarea devizelor generale de investiții în cadrul contractelor finanțare care au asigurate resursele financiare parțial sau integral din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, este reglementată și metodologia de ajustare a prețurilor în vederea restabilirii echilibrului contractual în cadrul contractelor de achiziție publică/ contractelor sectoriale/ acordurilor-cadru precum și altor categorii de contracte.

Prin această Ordonanță se acordă cea de-a doua tranșă, din fonduri externe nerambursabile, în valoare totală de 3,5 miliarde lei, din pachetul de aproximativ 5,2 miliarde lei dedicat pentru compensarea creșterii prețurilor la materialele de construcții.

Actul normativ nu permite ajustări de preț care să depășească 50% din prețul inițial al contractului de achiziție publică/sectorială și ia în calcul și eventualele modificări succesive, în conformitate cu legislația națională și europeană.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul României & MIPE 

Vizualizări: 277