Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia propune o noua strategie industriala europeana in domeniul electronicii

Comisia Europeana lanseaza o campanie care urmareste realizarea de investitii publice coordonate in sectoarele micro- si nanolectronicii (spre exemplu, semiconductorii si cipurile din componenta calculatoarelor), campanie conceputa pentru a extinde baza de productie avansata din Europa.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, declara: „Altii investesc de o maniera ofensiva in cipurile din componenta calculatoarelor si Europa nu isi poate permite sa ramana in urma. Trebuie sa ne consolidam si sa ne reunim atuurile actuale si sa dezvoltam noi puncte forte. Este necesara o coordonare rapida si stransa a investitiilor publice la nivelul UE, al statelor membre si la nivel regional pentru a asigura aceasta transformare.”

Sectorul european al electronicii sta la baza competitivitatii industriale a Europei, intr-un context mai larg, deoarece reprezinta o tehnologie generica esentiala pentru celelalte sectoare, de la sectorul energetic pana la sectorul autovehiculelor si la sectorul sanatatii. Un sector al electronicii aflat in dezvoltare este esential pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca in Europa.

Neelie Kroes a declarat: „Doresc sa dublez productia noastra de cipuri la aproximativ 20 % din productia mondiala. Imi doresc ca Europa sa produca mai multe cipuri pe teritoriul european decat produc Statele Unite pe propria lor piata. Este un obiectiv realist, cu conditia sa ne canalizam investitiile in mod corespunzator.”

Printre elementele-cheie ale acestei strategii industriale se numara urmatoarele:

  • cresterea investitiilor in cercetare, dezvoltare si inovare (C&D&I) si imbunatatirea coordonarii acestora – maximizarea impactului investitiilor UE si ale statelor membre printr-o colaborare transfrontaliera sporita (se asteapta ca 70 % din investitiile publice sa provina de la statele membre, iar 30 % de la UE);
  • consolidarea celor trei poli europeni de talie mondiala in domeniul electronicii, si anume Dresda (DE), Eindhoven (NL) / Leuven (BE) si Grenoble (FR), precum si crearea unei legaturi cu alti poli europeni care ocupa o pozitie de frunte, cum ar fi cei din Cambridge (UK), Carintia (AT), Dublin (IRL) si Milano (IT);
  • Strategia se va concentra asupra a trei linii complementare: cipuri mai putin costisitoare (tranzitia catre placute de siliciu cu dimensiuni de 450 mm, materiile prime pentru cipuri), cipuri mai rapide („More Moore”) si cipuri mai inteligente („More than Moore”).
  • mobilizarea unor fonduri private, regionale, nationale si ale UE, in valoare de 10 miliarde EUR, in jurul unui set comun de obiective in materie de cercetare si inovare, incluzand 5 miliarde EUR prin intermediul unui parteneriat public-privat comun. Acest parteneriat cu o durata de sapte ani este conceput de asa maniera incat sa acopere intregul lant valoric si al inovarii din sectorul electronicii si sa finanteze proiecte de inovare la scara larga, in cadrul programului UE de cercetare Orizont 2020.

Neelie Kroes a adaugat: „Datorita acestei strategii, industria europeana va fi mai in masura sa transforme inovatiile realizate in domeniul ingineriei in tehnologii care pot fi instalate la scara comerciala.”

Implementarea cu succes a acestei strategii va asigura:
  • o mai mare disponibilitate a micro- si nanoelectronicii necesare pentru industriile-cheie europene,
  • extinderea lantului de aprovizionare si a ecosistemului, sporind oportunitatile pentru IMM-uri,
  • investitii mai ridicate in productia avansata,
  • stimularea inovarii de-a lungul intregului lant de aprovizionare, pentru a creste competitivitatea industriala a Europei.

Obiectivele ambitioase ale Comisiei sunt sustinute de cercetatori si de industria electronicii, care au evidentiat, la sfarsitul anului 2012, modul in care ar putea fi obtinute investitii totale in valoare de 100 de miliarde EUR in perioada 2013-2020.

Context

Componentele si sistemele micro- si nanoelectronice sunt nu doar esentiale pentru produsele si serviciile digitale, ci stau, de asemenea, la baza inovarii si competitivitatii din toate sectoarele economice importante. Autovehiculele, avioanele si trenurile de astazi sunt mai sigure, mai eficiente din punct de vedere energetic si mai confortabile datorita componentelor lor electronice. Acelasi lucru este valabil si in sectoarele mari precum cel al echipamentelor medicale si sanitare, al aparatelor electrocasnice, al retelelor energetice si al sistemelor de securitate. Acesta este motivul pentru care micro- si nanoelectronica constituie o tehnologie generica esentiala (TGE) si joaca un rol crucial in cresterea economica si in crearea de locuri de munca in Uniunea Europeana.

Dupa o crestere care a atins, in medie, 5 % pe an din anul 2000, industria electronica europeana ofera in prezent in mod direct locuri de munca pentru 200 000 de persoane si sprijina in mod indirect un milion de locuri de munca; in plus, exista in continuare o cerere nesatisfacuta de lucratori calificati.

In cursul ultimilor 15 ani, s-a depus un efort substantial pentru a se crea poli industriali si tehnologici in Europa. Avand in vedere gama larga de posibilitati viitoare si provocarile carora trebuie sa le faca fata industria, la ora actuala este urgent sa se intensifice si sa se coordoneze toate eforturile publice relevante din intreaga Europa.

Toate sectoarele economice din Europa vor beneficia de aceasta strategie, intrucat cel putin 10 % din PIB depinde de produse si servicii electronice.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 114