Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia a aprobat o schemă de ajutor notificată de România pentru sprijinirea întreprinderilor în contextul războiului

Comisia Europeană a aprobat joi, 17 noiembrie 2022, o schemă de ajutor în valoare de aproximativ 500 de milioane EUR notificată de România pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) și modificat ulterior la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022, recunoscându-se astfel faptul că economia UE se confruntă cu perturbări grave.

În cadrul schemei, care va fi administrată de banca de dezvoltare a României deținută în proporție de 95 % de statul român – Banca de export-import a României EximBank S.A. („EximBank”) – ajutorul va fi acordat sub formă de:

  • garanții pentru împrumuturi;
  • împrumuturi subvenționate.

Având în vedere gradul ridicat de incertitudine economică cauzat de situația geopolitică actuală, schema urmărește să asigure faptul că întreprinderile afectate dispun de suficiente lichidități.

De aceste măsuri vor putea beneficia întreprinderile mici și mijlocii („IMM-urilor”) cu o cifră de afaceri anuală de peste 4 milioane EUR și întreprinderile mari din toate sectoarele, cu unele excepții, cum ar fi jocurile de noroc și pariurile, asigurările, activitățile imobiliare, distribuția și comerțul cu energie și combustibil. Vor fi, de asemenea, excluse instituțiile financiare și de credit.

În cadrul primei măsuri, cu un buget estimat de aproximativ 300 de milioane EUR, garanțiile vor acoperi până la 90 % din principalul împrumutului sau al contractului de leasing. Pierderile vor fi suportate proporțional de către instituțiile de credit și de către stat.

Bugetul alocat pentru cea de-a doua măsură, în cadrul căreia ajutorul va lua forma unor împrumuturi subvenționate, este de aproximativ 200 de milioane EUR.

Valoarea ajutorului individual per beneficiar va fi egală cu:

  • 15 % din cifra sa de afaceri anuală totală medie din ultimele trei perioade contabile închise sau 
  • 50 % din costurile cu energia suportate într-o perioadă de 12 luni care precedă cererea de ajutor. 

În mod excepțional, atunci când beneficiarii pot justifica în mod corespunzător că își desfășoară activitatea în sectoare care sunt afectate în mod deosebit de efectele directe sau indirecte ale crizei actuale, valoarea împrumutului sau a contractului de leasing poate fi majorată cu:

  • 12 luni pentru IMM-uri;
  • 6 luni pentru întreprinderile mari.

Pentru mai multe detalii click aici. 

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 783