Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

224,4 mil euro fonduri pentru Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania - Ungaria 2007- 2013

224,4 mil euro fonduri pentru Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania - Ungaria 2007- 2013

Joi, 14 iunie 2007 a avut loc la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, deschiderea Conferintei de lansare a obiectivului cooperare teritoriala europeana, organizata de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor in colaborare cu INTERACT Office Viena.

in deschiderea evenimentului au fost prezenti ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor din Romania, László BORBÉLY, ministrul adjunct al dezvoltarii si lucrarilor publice din Bulgaria, Iskra MIHAILOVA si secretarul de stat din cadrul Biroului Primului Ministru din Ungaria, Bálint MAGYAR.

“Romania participa pentru prima data la programele de cooperare teritoriala europeana in calitate de stat membru UE. Scopul programelor de cooperare transfrontaliera este apropierea regiunilor aflate pe ambele parti ale granitelor, in vederea rezolvarii problemelor specifice comune pe care acestea le au. Prin proiectele din cadrul programelor de cooperare interregionala, in special INTERREG IVC si URBACT II, pot fi pregatite proiecte, in domeniul dezvoltarii urbane si regionale, care ulterior pot obtine finantare prin intermediul programelor operationale sectoriale si Programul Operational Regional. Programele din cadrul Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana presupun o foarte buna colaborarea intre state intrucat toate proiectele care vor fi depuse implica parteneri din mai multe tari. Este o provocare pentru noi sa corelam programele sectoriale cu dimensiunea teritoriala. Trebuie vazut cum pot fi puse in practica programele sectoriale, avand in vedere ca cei mai importanti jucatori sunt comunitatile locale. Bugetul programelor de cooperare teritoriala este unic pentru toate statele partenere din fiecare program, iar beneficiarii din statele participante pornesc de la un start comun in depunerea de proiecte. Este important de adaugat faptul ca beneficiarii din Romania, ca si cei din Bulgaria se afla la primul exercitiu de accesare a fondurilor structurale. Nu trebuie sa ne facem iluzii ca in acest an vom avea o rata mare de absorbtie a fondurilor pentru ca programele operationale inca nu au fost aprobate de Comisia Europeana. Romania se afla, conform graficului, in faza de elaborare a proiectelor ce urmeaza a fi finantate prin fonduri structurale si abia de anul viitor vom putea vorbi de rate mai mari de absorbtie”, a declarat in deschiderea conferintei ministrul Laszlo BORBELY.

Prin intermediul unui mesaj inregistrat, doamna comisar european pentru politici regionale Danuta HUBNER a subliniat importanta cooperarii teritoriale in cadrul mai larg al dezvoltarii regionale. „Regiunile de granita din interiorul UE au probleme de dezvoltare specifice, insa nu poate fi trecut cu vederea faptul ca 40% populatie traieste in aceste zone. Romania este unul dintre principalii beneficiari ai alocarii de fonduri in cadrul acestui program si sper ca el va fi un succes. Pana acum, pregatirile in acest sens au decurs bine” a declarat comisarul european.

Ministrul adjunct al dezvoltarii si lucrarilor publice din Bulgaria, Iskra MIHAILOVA a vorbit despre importanta pe care o au cooperarea si actiunea organizata in scopul dezvoltarii regiunilor Europei. „Avem in fata noastra o serie intreaga de provocari care ne sunt scoase in fata: schimbarea climei, imbatranirea populatiei, migratia, eficienta energetica, transportul si mobilitatea, concentrarea activitatilor economice, etc. Romania si Bulgaria incearca sa aiba in vedere aceste provocari asa cum apar ele la nivelul granitelor interne ale UE. in acest sens, un program foarte important pentru tarile noastre este cel de colaborarea transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007-2013, care acopera cea de a doua frontiera interna ca lungime din Uniunea Europeana. De aceea, cel mai important mesaj pe care vreau eu sa il transmit este acela ca granita nu trebuie sa ne desparta, ci sa ne uneasca” a incheiat oficialul bulgar.

Domnul Bálint MAGYAR, secretar de stat, in cadrul Biroului Primului Ministru din Ungaria, a facut o scurta prezentare a Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania - Ungaria 2007- 2013, al carui buget este de 224,4 Mil. Euro. Acest program isi propune sa stimuleze cooperarea in regiunea de granita dintre Romania si Ungaria, in domenii precum infrastructura de transport si de comunicatii, protectia mediului inconjurator, dezvoltarea economica si sociala.

Conferinta se desfasoara pe parcursul a doua zile si prezinta programele in cadrul carora beneficiarii din Romania pot aplica impreuna cu beneficiari din statele partenere, precum si specificul dezvoltarii de proiecte aferente cooperarii teritoriale.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Vizualizări: 99