Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

160,1 milioane euro pentru reabilitarea sistemelor de apa si canalizare

Finantarea partiala a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, precum si reabilitarea statiilor de tratare a apei si a celor de epurare a apelor uzate in 60 de localitati din 10 judete ale tarii va fi asigurata printr-un imprumut contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), a anuntat ministrul Laszlo Borbely, la finalul sedintei Executivului.

Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri, 4 mai, Acordul -Cadru de imprumut dintre Romania si BDCE, in valoare totala de 160,1 milioane euro, pentru finantarea primei faze a programului „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori”. Acordul-Cadru a fost semnat in 2 februarie 2007.
"Este foarte important pentru ca aceste orase sunt cele mai vitregite, pentru ca nu au acces nici la ISPA, nici la SAPARD si au infrastructura de alimentare cu apa cea mai slabita din toate punctele de vedere", a declarat ministrul Borbely. El a adaugat ca spera ca proiectele de reabilitare vor fi demarate in aceasta toamna.
Prima faza a proiectului va fi implementata in perioada 2007-2011, iar costul total estimat, in valoare de 208,1 milioane euro, va fi acoperit din imprumutul de la BDCE(160,1 milioane euro) si din contributii ale partii romane, astfel:
- echivalentul in lei al sumei de 8 milioane euro de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL).
- echivalentul in lei al sumei de 40 milioane euro, din bugetele locale ale unitatilor administrative teritoriale implicate in proiect, in conditiile legii.
Sumele necesare acoperirii contributiei partii romane se vor majora cu valoarea taxelor si impozitelor datorate si platibile pe teritoriul Romaniei.
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, in calitate de coordonator, prin Compania Nationala de Investitii, in calitate de agentie de implementare, va aplica prevederile Acordului-Cadru de imprumut.
in cadrul MDLPL se va infiinta o Unitate de Coordonare a Proiectului, iar in cadrul Companiei Nationala de Investitii, o Unitate de Management a Proiectului.
Ministerul Economiei si Finantelor va incheia cu MDLPL si cu Compania Nationala de Investitii un Acord de imprumut Subsidiar, prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor.
Vor beneficia de modernizarea si extinderea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare si epurare a apelor uzate un numar de 819.500 de persoane, din judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Constanta, Dambovita, Gorj, Harghita, Mures, Tulcea si Vaslui.
Proiectul vizeaza combaterea poluarii transfrontaliere, prin dezvoltarea infrastructurii de mediu - statii de epurare a apelor uzate si sisteme de canalizare - in bazinele hidrografice ale Somesului, Crisurilor, Muresului si Dunarii.
Prin acest proiect se urmareste asigurarea alimentarii continue cu apa potabila de calitatea a localitatilor, imbunatatirea calitatii apei furnizate populatiei, reducerea poluarii solului si a apelor subterane, reducerea poluarii apelor de suprafata receptoare, scaderea consumului de energie si reactivi chimici utilizati la tratarea apei, ceea ce va conduce la reducerea costului apei potabile furnizate si facturate consumatorilor.
De asemenea, prin dezvoltarea infrastructurii, Proiectul va contribui la dezvoltarea turismului in cele 10 judete.
Actul normativ aprobat contribuie la indeplinirea obligatiilor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana la Capitolul 22 - Protectia mediului.

Guvernul Romaniei - Biroul de presa

Vizualizări: 87