Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Strategia Energetica a Romaniei

Strategia Energetica a Romaniei

Ministerul Economiei si Finantelor a definitivat Strategia Energetica a Romaniei. Documentul a fost postat pe site-ul ministerului (domeniul economic - www.minind.ro), sectiunea dezbateri publice.
Obiectivul general al strategiei il constituie acoperirea integrala a consumului intern de energie electrica si termica in conditii de crestere a securitatii energetice a tarii, de dezvoltare durabila si cu asigurarea unui nivel corespunzator de competitivitate.

Obiectivele strategice sunt:

  • Securitate energetica: asigurarea necesarului de resurse energetice si limitarea dependentei de resursele energetice de import;
  • Durabilitate: imbunatatirea eficientei energetice; promovarea producerii energiei pe baza de resurse regenerabile;
  • Competitivitate: dezvoltarea pietelor concurentiale de energie electrica, gaze naturale si servicii energetice.

Ministerul Economiei si Finantelor a demarat in luna aprilie a.c., o dezbatere publica cu referire la Strategia Energetica a Romaniei. S-au primit peste 50 de observatii de la societati comerciale de stat sau private, agentii guvernamentale, asociatii non guvernamentale, sindicate, profesori universitari si persoane fizice.

in elaborarea documentului final au fost preluate observatii ale urmatoarelor entitati: CNR - CME, Hidroelectrica, Transelectrica, Transgaz, Observatorul Energetic, profesori universitari (Aurelian Leca, Virgil Musatescu, Alex. Athanasovici) etc.; s-au actualizat unele date (exemplu: datele referitoare la programul de investitii al Hidroelectrica) ; s-au actualizat datele statistice, conform informatiilor primite de la Institutul National de Statistica ; au fost introduse doua capitole noi, propuse de: USAID - d-nul Jean Constatinescu - referitor la Energetica Rurala si de ICEMENERG SA - referitor la Cercetarea stiintifica in domeniul energetic ; au fost imbunatatite capitolele referitoare la Eficienta Energetica, Resurse regenerabile, Subsectoarele carbune, energie electrica si termica, Impactul Social, Decizii Strategice si Concluzii; au fost introduse 4 anexe (Date referitoare la tehnologiile disponibile pentru productia de energie electrica, Estimarea principalelor investitii in sectorul energetic pentru perioada 2007 - 2020, Masuri privind perfectionarea cadrului legislativ si de reglementare, Glosar cu termeni uzuali utilizati in document).

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Vizualizări: 91