Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

intarzieri la absortia fondurilor PHARE

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a sustinut marti, 24 aprilie 2007 o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat directiile de actiune al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Ministrul Laszlo Borbely a explicat reunirea componentei de dezvoltare cu cea de lucrari publice prin necesitatea integrarii procesului de planificare cu cel de implementare a proiectelor. Astfel, planificarea dezvoltarii localitatilor si regiunilor tarii va fi implementata, din acest an, atat prin programele de investitii derulate de componenta de lucrari publice si amenajarea teritoriului, cat si prin proiectele care deriva din Programul Operational Regional (POR) si din cele de Cooperare Teritoriala.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor va coordona si corela politicile sectoriale de dezvoltare ale Romaniei in perioada post-aderare. Comunicarea informatiilor necesare pentru accesarea fondurilor structurale va fi una dintre prioritatile ministerului.

„Unul dintre cele mai importante roluri pe care le va avea acest minister este de comunicare: MDLPL isi va asuma rolul de comunicare al tuturor informatiilor necesare privind accesarea fondurilor structurale. Trebuie sa explicam bine ce e de facut pentru a avea cat mai multe proiecte eligibile care vor avea ca efect absorbtia fondurilor europene”, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, precizand totodata ca se impune o foarte buna colaborare cu autoritatile publice locale si agentiile de dezvoltare regionala pentru a asigura accesul tuturor celor interesati la informatii privind fondurile europene.

O alta prioritate a ministerului va fi atenta monitorizare a programelor si proiectelor, pentru ca acestea sa fie finalizate la timp, astfel incat sa nu mai fie nevoie de prelungiri prin acte aditionale. Ministrul Laszlo Borbely dat ca exemplu programele Phare unde sunt intarzieri in implementarea proiectelor. „Pentru toate proiectele cuprinse in PHARE termenul final este 2010. Din programele Phare 2001-2004, 71 de proiecte aflate in implementare, in valoare de 191,95 milioane Euro, sunt in intarziere. Avand in vedere aceste aspecte, sunt necesare masuri care sa urgenteze realizarea acestor proiecte astfel incat sa fie absorbite fondurile alocate Romaniei”, a mai declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Ministrul Laszlo Borbely a subliniat faptul ca, pentru ridicarea gradului de accesare a fondurilor europene, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor are un rol major in comunicarea informatiilor si acordarea asistentei tehnice necesare potentialilor beneficiari.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Vizualizări: 79