Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul acord InvestEU din România oferă 25 de milioane de euro pentru impulsionarea producției farmaceutice

Reprezentanța Comisiei Europene în România a anunțat luni, 13 noiembrie 2023, faptul că Banca Europeană de Investiții (BEI) și Antibiotice S.A., producător farmaceutic din România, și-au unit forțele pentru a face progrese în producția locală de medicamente. Acordul de împrumut în valoare de 25 de milioane de euro va ajuta finanțarea construcției unei unități la cele mai înalte standarde, dedicate producției, ambalării și depozitării, în situl Antibiotice din Iași, facilitând dezvoltarea de noi linii de producție, digitalizare, cercetare și dezvoltare. Împrumutul BEI reprezintă un sfert din investiția totală de 95,4 de milioane de euro.

Acordul este posibil grație sprijinului prin programul InvestEU, care urmărește să declanșeze peste 372 de miliarde de euro în perioada 2021-2027.

Conform comunicatului oficial, parteneriatul marchează o etapă semnificativă pentru sectorul medical românesc, fiind prima operațiune InvestEU aprobată în România, după decizia Comitetului de investiții din octombrie. Parteneriatul contribuie la consolidarea obiectivelor incluse în Strategia UE în domeniul farmaceutic (the EU Pharmaceutical Strategy) și Comunicarea Comisiei pe tema rezolvării lipsei de medicamente în UE (the Commission Communication on addressing medicine shortages in the EU,) care urmăresc să abordeze lipsurile referitoare la medicamente și să întărească securitatea sistemului de aprovizionare în UE.

Proiectul susține crearea unei capacități avansate de producție farmaceutică într-o regiune de coeziune din România. Reducând dependența de importuri și promovând accesibilitatea serviciilor de sănătate în întreaga UE, inițiativa mărește competitivitatea și reziliența industriei farmaceutice europene și subliniază rolul esențial al capacității avansate de producție în sprijinirea autonomiei strategice a Uniunii, în special în ceea ce privește domeniul sănătății.

Sprijinirea echipei de cercetare și dezvoltare a companiei pentru a crea medicamente și procese de producție noi va duce la crearea a aproximativ 100 de locuri de muncă cu normă întreagă în cercetare și producție pe parcursul a patru ani. Antibiotice S.A. lucrează îndeaproape cu universități și institute de cercetare, iar acest proiect le va ajuta și pe acestea, creând locuri de muncă pentru persoane cu înaltă calificare.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 198