Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PR Vest 2021-2027: Ghidul privind eficiența energetică în clădirile rezidențiale, relansat în consultare publică

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest 2021-2027 a relansat marți, 20 iunie 2023, în consultare publică varianta Draft 2 a Ghidului solicitantului de finanțare aferent Intervenției regionale 3.1.A - Eficiență energetică - clădiri rezidențiale lansat inițial în consultare publică în perioada 21.03.2023 - 21.04.2023. 

Ghidul solicitantului de finanțare a fost consolidat și readaptat ca urmare a analizării observațiilor primite în perioada de consultare publică, precum și a emiterii Ordonanței de urgență nr. 23/2023 privind privind instituirea unor măsuri de simplificare și digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune 2021 – 2027.

Obiectivul apelului de proiecte este îmbunătățirea performanțelor energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul clădirilor rezidențiale multifamiliale din mediul urban în vederea combaterii schimbărilor climatice.

Solicitanții eligibili sunt Unitățile Administrativ Teritoriale Municipii Reședință de Județ, Municipii și Orașe din cadrul Regiunii Vest, inclusiv cele aferente ITI Valea Jiului. Nu sunt eligibile UAT din mediul rural.

Prin acest apel de proiecte se finanțează următoarele tipologii de activități:

  • Reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
  • Îmbunătățirea sistemului tehnic al clădirii, respectiv instalații: de ex. sisteme de ventilare centralizată, instalaţia de distribuţie centralizată a agentului termic – încălzire şi apă caldă de consum, înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare etc.;
  • Utilizarea surselor regenerabile de energie, în măsura în care sunt concepute și dimensionate pentru consumul propriu al clădirii – pentru părțile comune, fără a se urmări livrarea de energie în reţelele naţionale, integrate cu alte tipuri de acțiuni și într-un procent limitat;
  • Alte intervenții aferente măsurilor conexe care contribuie la implementarea proiectului.  

Alocarea regională pentru prezentul apel de proiecte este de 70,03 milioane euro.

Prin prezentul ghid se vor lansa 6 apeluri de proiecte cu depunere la termen având alocări teritoriale diferite, după cum urmează: 

  • 4 apeluri competitive:
    • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Arad;
    • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Caraș-Severin;
    • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Hunedoara, fără orașele din ITI Valea Jiului;
    • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) orașe din județul Timiș. 
  • 2 apeluri necompetitive:
    • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) municipii reședință de județ și municipii din Regiunea Vest, fără municipiile din ITI Valea Jiului;
    • Un apel de proiecte care se adresează unităților administrativ-teritoriale (UAT) municipii și orașe din ITI Valea Jiului.

Perioada de consultare publică este de 10 zile lucrătoare de la data publicării pe site-ul ADR Vest, din 20.06.2023 și până în data de 05.07.2023 (ora 12:00).

Observațiile și propunerile justificate pot fi trimise la adresa de e-mail: consultare@adrvest.ro.

Descarcă documentele

Sursa: ADR Vest

Vizualizări: 342