Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a adoptat nouă Strategie Națională în domeniul Achizițiilor Publice

Guvernul României a adoptat luni, 12 iunie 2023, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naționale în domeniul Achizițiilor Publice (2023-2027), document de politică publică ce continuă reforma sistemului național de achiziții publice începută prin vechea strategie.

Obiectivele principale ale strategiei includ asigurarea adoptării pe scară mai largă a achizițiilor publice strategice, continuarea profesionalizării personalului din domeniu prin stabilirea unor standarde înalte de performanță pentru funcționarii care gestionează achizițiile, creșterea transparenței achizițiilor, stimularea transformării digitale a procesului de achiziții, promovarea achizițiilor verzi și sociale, îmbunătățirea accesului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) la piețele de achiziții și crearea de unități de achiziții centralizate (UCA) la nivel local.

Potrivit comunicatului oficial, implementarea noii strategii reprezintă un punct de referință în cadrul Componentei C14 – Buna guvernanță din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Strategia Națională în domeniul Achizițiilor Publice pentru perioada 2023-2027 este rezultatul unui efort susținut al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, care a elaborat acest document pornind de la concluziile și recomandările raportului Băncii Mondiale privind evaluarea sistemului de achiziții publice din țară. De asemenea, expertiza ANAP asigură armonizarea măsurilor incluse în noua strategie de țară cu prioritățile Comisiei Europene referitoare la domeniul achizițiilor publice.

Sursa: ANAP

Vizualizări: 357