Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliile Județene Bihor și Brașov au finalizat înființarea Unităților de Achiziții Centralizate

Consilierii județeni din Bihor și Brașov au aprobat, la sfârșitul lunii iulie, normele specifice de desfășurare a activității Unităților de Achiziții Centralizate (UCA), structuri înființate în cadrul aparatelor de specialitate ale celor două autorități cu scopul derulării de achiziții publice de produse, servicii și/sau lucrări în sistem centralizat și eficientizării utilizării fondurilor publice.

Potrivit comunicatului oficial, aprobarea proiectelor de hotărâre de către consilierii județeni marchează debutul procesului de operaționalizare a celor două Unități de Achiziții Publice Centralizate la nivel local, fiind unul dintre rezultatele protocoalelor de colaborare semnate de către consiliile județene cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru îndeplinirea Țintei 435 din PNRR.

UCA Bihor a fost înființată în baza H.C.J. nr. 116/26.04.2023 sub formă de compartiment de specialitate în cadrul Direcției Economice a CJ Bihor și, prin aprobarea normelor de funcționare, intră în etapa de operaționalizare în cadrul căreia vor putea fi derulate în sistem centralizat proceduri de achiziții publice de la nivelul Consiliului Județean Bihor și al instituțiilor subordonate.

UCA Brașov a fost înființată în baza H.C.J. nr. 195 / 30.05.2023 sub forma de compartiment de specialitate în cadrul Direcției Achiziții și Contractare și, prin aprobarea normelor de funcționare, intră și aceasta în etapa de operaționalizare în cadrul căreia vor putea fi derulate în sistem centralizat proceduri de achiziții publice de la nivelul Consiliului Județean Brașov și al instituțiilor subordonate.

Înființarea unităților de achiziții publice centralizate la nivelul administrației publice locale este una dintre măsurile prevăzute în noua Strategie Națională în domeniul Achizițiilor Publice 2023-2027, aprobată prin H.G. nr. 554/2023, care prevede ca un număr tot mai ridicat de autorităţi contractante să dispună de acces la achiziţii centralizate, inclusiv la achiziţii strategice prin intermediul UCA la nivel central/local. De asemenea, strategia urmărește și încurajarea de măsuri suplimentare pentru facilitarea accesului IMM-urilor la procedurile de  achiziţii centralizate, inclusiv prin implementarea unei platforme de dialog între reprezentanţii UCA şi ai IMM-urilor şi prin implementarea unui program de dezvoltare a aptitudinilor IMM-urilor în domeniul achiziţiilor centralizate.

CJ Bihor și CJ Brașov sunt două dintre autoritățile publice locale care primesc asistență tehnică din partea ANAP, cu sprijinul Băncii Europene de Investiții (BEI), în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, respectiv în contextul Țintei 435 – Organisme operaționale centralizate de achiziții publice pentru autoritățile locale, în cadrul Reformei 8 – Reformarea sistemului național de achiziții publice, conform căreia cel mai târziu la finalul trimestrului 4 al anului 2025 trebuie să existe cel puțin 7 organisme operaționale centralizate de achiziții publice la nivel administrației publice locale.

Sursa: ANAP

Vizualizări: 135