Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AM POIM a transmis spre decontare prima declarație de cheltuieli din 2023

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, a transmis duminică, 22 ianuarie 2023, Autorității de Certificare și Plată, din cadrul Ministerului Finanțelor, spre certificare și rambursare, prima declarație de cheltuieli din 2023, în valoare de 104 milioane euro.

Potrivit comunicatului oficial, până în prezent, pentru proiectele derulate prin acest program operațional, Comisia Europeană a rambursat României 6.24 miliarde euro (7.53 miliarde euro cu prefinanțare), din totalul de 7.04 miliarde euro transmise spre decontare.

Ultima declarație de cheltuieli de peste 210 milioane de euro a fost transmisă în 17 decembrie 2022.

Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

„Am început anul cu o primă declarație de cheltuieli de peste 100 de milioane de euro. POIM demonstrează în continuare că este performant, după ce anul trecut a transmis spre decontare declarații de cheltuieli de peste 2 miliarde de euro, depășind ținta previzionată. Sunt bani europeni ce au fost investiți în proiecte mari de infrastructură, importante atât pentru dezvoltarea economico-socială la nivelul localităților, cât și pentru creșterea calității vieții cetățenilor. Este un prim pas bun pentru acoperirea riscului de decomitere aferent 2014–2020, obiectivul urmărit este să ajungem la peste 95% grad de absorbție la nivelul tuturor programelor operaționale, anul fiind început cu 73%”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014–2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (POAD) se situează la aprox. 25,96 miliarde euro (6 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent), ceea ce reprezintă aprox. 73% din alocarea UE aferentă acestor programe.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 149