Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost avizată de principiu varianta POR Centru 2021-2027 ce va fi trimisă Comisiei Europene

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat miercuri, 27 octombrie 2021 în format online, o importantă reuniune de lucru a forului decizional al Regiunii de Dezvoltare ”7-Centru”. La această ședință a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru au fost analizate aspecte referitoare la pregătirea viitoarelor proiecte de dezvoltare, în baza implementării Programului Regio 2014-2020 în fiecare din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, potrivit comunicatului oficial.

Deoarece ADR Centru va gestiona managementul POR 2021-2027, prin care va continua procesul de dezvoltare regională, membrii CDR Centru au discutat și avizat de principiu, în cadrul întâlnirii de miercuri, varianta Programului Operațional Regional Centru 2021-2027 care va fi transmisă Comisiei Europene. Acesta este ultimul pas înaintea demarării procesului de negociere la nivel european, în urma căruia vor fi aprobate spre finanțare sume de peste 1,3 miliarde euro, pentru viitoarele proiecte de dezvoltare în Regiunea Centru.

În cadrul ședinței a fost decisă abordarea regională privind dezvoltarea urbană durabilă în cadrul POR Centru 2021-2027. Acest document a fost urmat de prezentarea și avizarea de principiu a variantei 3 a Programului Operațional Regional Centru pentru perioada 2021-2027. Aceste documente de programare sunt complementare, deoarece definesc modalitatea cum vor fi distribuite resursele pentru dezvoltare.

În acest sens în cadrul POR Centru 2021-2027, abordarea urbană va fi tratată în concordanță cu prevederile art. 28 și 29 din din Regulamentul UE 1060/2021 de stabilire a dispozițiilor comune și art. 11 din Regulamentul UE 1058/2021 privind Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune și va avea la bază strategiile integrate de dezvoltare urbană (SIDU) elaborate pe baze parteneriale de autoritățile publice locale, însoțite, pentru măsurile de mobilitate urbană, de dezvoltarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), precum și de alte strategii sectoriale existente. Toate prioritățile POR Centru 2021-2027 vor aborda, într-o manieră integrată (bazată pe viziunea integrată a dezvoltării din SIDU/PMUD elaborate de municipii și orașe) provocările actuale ale zonelor urbane din Regiunea Centru.

Viziunea strategică a POR Regiunea Centru 2021-2027, în concordanță cu viziunea strategică din PDR Centru  2021-2027 şi Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru este ca Regiunea Centru să devină o regiune mai curată, atractivă pentru locuitorii săi și turiști, cu o economie competitivă bazată pe cunoaștere și inovare în care grija pentru mediu și utilizarea rațională și durabilă a resurselor să fie o prioritate. Pentru realizarea acestei viziuni Programul este structurat pe 8 priorități de investiții și are alocat un buget de aproape 1,18 miliarde euro exclusiv din bugetul FEDR, la care se adaugă contrapartida națională.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 305