Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Monitorul Podișului Nord Dobrogean: Prima aplicație la nivelul județului Tulcea destinată celor interesați de natură, realizată cu fonduri europene prin POIM

Destinată pasionaților de natură, elevilor, locuitorilor ariei, turiștilor, tuturor celor interesați de natură nord-dobrogeană, Monitorul Podișului Nord Dobrogean, aplicația-determinator pentru dispozitive mobile (telefon, tabletă) realizată în cadrul proiectului „Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020,  este o premieră din mai multe puncte de vedere, ca instrument informatic creat în sprijinul aplicării și monitorizării măsurilor de conservare a naturii.

Conform comunicatului oficial, este prima aplicație la nivelul județului Tulcea, gândită pe baza conceptului de cunoaștere participativă (en., citizen science), fiind destinată celor interesați de natură dar și viitoarei rețele de monitori voluntari ai Podișului Nord Dobrogean. Măsurile de conservare propuse prin Planul de management integrat al Podișului Nord Dobrogean vor fi puse în practică în colaborare cu părțile interesate (de la nivel local, central), dar și cu participarea publicului iubitor al naturii ce va fi activ în aria menționată.

Aplicația permite identificarea și semnalarea a mai multor componente ale biodiversității, de interes conservativ (trei și anume habitate, specii de plante, specii de animale) din aria Podișului Nord Dobrogean, pe baza unei bănci de date cu imagini și descrieri. Banca de date este realizată ca urmare a activităților anterioare de cercetare în teren, ale unei echipe de  mai multe zeci de experți. Într-o perioadă de circa 3 ani (2018-2021), aceștia au constatat, evaluat și propus măsuri de conservare a biodiversității din Podișul Nord Dobrogean, ce ulterior au fost supuse procesului de consultare publică conform prevederilor legale.

Pentru completarea profilelor socio-culturale ale celor 20 de comunități locale vizate prin proiect, necesare creării unei viziuni de dezvoltare pe termen mediu din perspectiva conservării naturii, dar și a consolidării relației cu comunitățile, utilizatorii vor putea folosi aplicația-determinator și pentru furnizarea de informații relevante, prin text și imagine. Acestea pot fi despre evenimente ale comunităților locale cu caracter repetitiv precum sărbători populare, festivități, hram, aniversări cu relevanță locală, târguri săptămânale. Ele vor putea face parte, în viitor, din descrierea ca destinație turistică, pentru iubitorii naturii, a Podișului Nord Dobrogean.

Din punct de vedere practic utilizatorii instalează aplicația și aflându-se în teren, pe baza de coordonate GPS, pot transmite la echipa de experți ai proiectului imagini corelate cu banca de date. Sau pot doar afla mai multe, observând anumite componente ale biodiversității, prin consultarea băncii de date despre natura Podișului Nord Dobrogean.

Scopul proiectului „Managementul Integrat al Podișului Nord Dobrogean” este asigurarea unei stări favorabile de conservare prin Planul de management, pentru mai multe tipuri de habitate naturale și specii de interes comunitar și național din 21 de arii naturale protejate din Podișul Nord Dobrogean, din aria a 20 de UAT din județul Tulcea, de pe o suprafață de 84.000 ha.

Sursa: Asociația pentru Dezvoltare Durabilă DAKIA

Vizualizări: 118