Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au inființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică

Ieri, 18 august 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat un proiect de OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au inființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

Prin schemă se acordă ajutor de stat beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2019 următoarele culturi:

  • grâu;
  • secară;
  • triticale;
  • orz;
  • orzoaică;
  • ovăz;
  • rapiță.

Beneficiari:

  • Beneficiarii schemei sunt producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și au depus cerere unică de plată 2020, respectiv:
    • producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
    • producătorii agricoli persoane juridice, cu excepția grupurilor de producători.

Condiții de eligibilitate:

Beneficiarii sunt eligibili la solicitarea ajutorului de stat dacă îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:

  • dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate;
  • suprafața calamitată reprezintă un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată in anul 2020, aferentă culturii calamitate;
  • sunt înregistraţi în evidenţele Agenției de Plăți și Intervenței pentru Agricultură cu cerere unică de plată 2020;
  • nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Pentru culturi, suprafața pentru care se acordă ajutorul de stat nu poate depăși suprafața culturii declarate în cererea unică de plată 2020.

Prin excepție de la prevederile de mai sus, pentru beneficiarii care au suprafețe calamitate cu culturile menționate, confirmate prin procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor, care au fost întoarse sau nu au mai fost însămânțate după calamitare și nu se regăsesc, în totalitate sau parțial, în cererea unică de plată 2020, suprafețele calamitate avute în vedere pentru ajutorul de stat sunt cele menționate în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor.

Pentru beneficiarii ce se încadrează mai sus, se acordă ajutorul de stat pentru suprafațele confirmate prin procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor, dar nu mai mult de suprafața declarată cu teren arabil în cererea unică de plată pe suprafață din campania 2020.

Compensațiile acordate ca ajutor de stat reprezintă maxim 40% din devizele de cheltuieli pentru fiecare cultură de toamnă calamitată.

Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat pentru culturile prevăzute se exprimă în lei/ha și sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Valoarea ajutorului de stat se determină pentru fiecare cultură în funcție de suprafețele calamitate stabilite conform art. 6 înmulțite cu cuantumul ajutorului de stat aferent fiecărei culturi.

Descarcă proiectul de OUG

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării (n.r 18 august), la adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MADR

Vizualizări: 182