Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi spații verzi în Cetatea Alba Carolina prin fondurile Regio

Un nou contract de finanțare va completa oferta turistică a municipiului Alba Iulia, va duce la creșterea suprafeței spațiilor verzi și a serviciilor de care pot beneficia cetățenii din localitate. Contractul a fost semnat luni, 16 decembrie 2019 la Alba Iulia, valoarea totală a proiectului este de 8,8 milioane lei, iar fondurile solicitate vor fi asigurat prin Axa prioritară 4 a POR 2014-2020, obiectivul specific 4.2 dedicat dezvoltării urbane a municipiilor reședință de județ.

Buget și perioadă de implementare proiect:

Contractul de finanțare are o valoare totală de 8.864.327,32 lei, din care 8.687.040,77 lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate (respectiv 1.899.055,78 euro). Beneficiarul finanțării – Primăria Municipiului Alba Iulia – estimează că proiectul se va finaliza pana la 30.11.2021, ceea ce înseamnă că în maxim doi ani, vizitatorii și locuitori vor beneficia de un mediu mai curat și de un loc pentru alergat și socializat.

Lucrări prevăzute în proiect:

Obiectul de investiție vizat de proiect este un teren inclus în Lista Monumentelor Istorice, respectiv șanțul exterior de pe Latura de nord a Cetății Alba Carolina, reprezentat de zona aflată în interiorul intravilanului localității Alba Iulia. Prin realizarea investiției se urmărește amenajarea spațiilor verzi, fiind completate acele spațiile create prin acțiunea „grădina urbană” în zona Cetății Alba Carolina și prin amenajarea de alei pietonale pentru promenade și module de odihnă  și de agrement pe zona șanțului exterior de Nord a fortificației de tip Vauban. Tot în proiect este prevăzută amenajarea pistelor pentru biciclete care fac legătura între zona Hotelului Cetate și Traseul Nordic, amenajarea de trotuare, zone pentru joacă, agrement și petrecerea timpului liber. Aceste lucrări se vor realiza după defrișarea vegetației crescute necontrolat și modelarea terenului, prin amenajarea spațiilor expo-flora, a spațiilor verzi de tip gazon și a vegetației decorative. Cetățenii vor avea posibilitatea de a se răcori la umbra foișoarelor și a pergolelor ce vor fi dotate cu  bănci, coșuri de gunoi, suporți pentru parcare biciclete, cișmele, iar grupurile sanitare vor consta în cabine automate cu auto-curățare racordate la rețeaua de electricitate.

Din bugetul proiectului se vor mai realiza un sistem de iluminat și un sistem de irigații, se vor crea facilități pentru zonele de joacă ale copiilor. Se va ilumina traseul de vizitare și agrement, cu punerea în valoare a unei zone de interes prin iluminat artistic și iluminat pentru ocazii festive. Toate zonele vor fi amenajate cu rampe pentru persoanele cu dizabilități și montarea de panouri informative sau a unui sistem de informare pentru nevăzători.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 152