Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: Reprezentanții Asociației Orașelor din România au solicitat creșterea procentului de supracontractare pe axa prioritară dedicată orașelor mici

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri dintre un reprezentant MFE și reprezentanții Asociației Orașelor din România (AOR), s-a discutat despre stadiul implementării proiectelor destinate orașelor mici, în special cele finanțate prin Programul Operațional Regional (POR).

Conform comunicatului oficial, reprezentanții AOR au solicitat creșterea procentului de supracontractare pe axa prioritară 13 a programului - Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, având în vedere gradul ridicat al proiectelor deja depuse și au prezentat problemele întâmpinate de autoritățile locale în sustinerea cofinanțării proiectelor, precum și a cheltuielilor neeligibile.

S-a discutat, de asemenea, despre viitoarea perioadă de programare (2021-2027). Conform comunicatului, AOR a arătat că se dorește ca orașele mici să aibă prevăzută, în viitor, alocare distinctă față de orașele mari, motivând că, în competiția cu acestea, nu vor reuși să atragă fonduri europene, dat fiind că orașele mari au o capacitate administrativă și financiară superioare. Secretarul de stat MFE, Carmen Moraru, a precizat că se are în vedere finanțarea dezvoltării urbane în cadrul Programelor Operaționale Regionale, prin intermediul cărora se propune delimitarea investițiilor între urban mare și urban mic.

Un alt subiect de interes propus în cadrul reuniunii a fost finanțarea turismului, oficialul MFE arătând că acest domeniu ar putea fi finanțat în cadrul obiectivului de politică 5, „O Europă mai apropiată de cetățenii săi”.

Asociația Orașelor din România face parte din grupul de lucru dedicat acestui obiectiv al viitoarei politici de coeziune, urmând să transmită propuneri concrete de îmbunătățire a logicii intervențiilor prevăzute.

Sursa: MFE

Vizualizări: 285