Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Incubator de afaceri în regiunea Centru în valoare de 29,25 milioane de lei

Primul contract din Regiunea Centru cu finanțare prin Programul Operațional Regional în perioada 2014-2020, ce acordă fonduri nerambursabile dezvoltării unui incubator de afaceri, a fost semnat azi la sediul ADR Centru. Dezvoltarea unui Incubator de Afaceri Sectorial în Construcții (IASC) se va realiza cu un buget total de 29,25 milioane lei, din care 17,29 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată prin programul Regio.

Din valoarea totală a proiectului de 29.258.350 lei, suma de 17.292.428 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată (70,81% din valoarea eligibilă a proiectului), respectiv 3.723.606 Euro. Fondurile nerambursabile alocate provin din bugetul Regiunii Centru alocat prin Prioritatea de investiții 2.1B a Programului Operațional Regional 2014-2020, unde este disponibil pentru accesare un buget de 77,25 milioane lei fonduri nerambursabile. Acesta este primul contract semnat la nivel regional, din cele 7 proiecte aflate în procedura de evaluare.

Prin proiect se vor construi șase hale identice ca si dimensiuni și funcțiuni, care sunt destinate firmelor din domeniul construcțiilor, fiecare hală incubând câte 4 firme. Structura halelor a fost proiectată pe baza nevoilor identificate, având toate dotările necesare dezvoltării firmelor care activează în  construcții. Pe lângă cele șase hale, se va mai construi o hală de școlarizare și depozitare echipamente, în care se vor derula o parte din serviciile suport asigurate prin incubare, respectiv programele de formare și training. Tot în această hală, firmele incubate vor avea la dispoziție spații suplimentare pentru depozitare, dar și  echipamentele specifice sectorului, accesul la tehnica de lucru fiind una dintre cele mai stringente nevoi identificate în domeniu.

Cele șase hale vor avea dimensiuni și funcțiuni identice. Fiecare hală va avea o suprafață de 855 mp – amprenta la sol, 1110 mp – suprafață desfășurată, cu parter și etaj. Spațiul destinat birourilor va fi dotat cu mobilier și are o suprafață de 180 mp/nivel. La parter vor fi câte 2 birouri de câte 35 mp în care vor exista 2 calculatoare, precum și un spațiu comun dedicat unei săli de întâlniri, oficiu, spațiu tehnic, toalete. La etaj vor fi câte 2 birouri a câte 50 mp fiecare, sală de ședințe, dușuri și vestiare cu acces comun. Fiecare firmă incubată va avea acces la un spațiu de depozitare de 150 mp. Hala de școlarizare și depozitare cu echipamente va avea la parter o secție de școlarizare practică de 180 mp, dotată cu aparate și instrumente de lucru necesare școlarizărilor practice, grup sanitar. Pentru această hală sunt prevăzute mai multe echipamente specifice domeniului construcțiilor: un pod rulant pentru manipularea echipamentelor mari, un stivuitor cu sarcina de 3,5 tone, banc de lucru, cărucior mobil cu scule, betonieră etc. Vor mai fi construite zone anexă unde va funcționa un restaurant, vor fi birourile administrative și o sală conferințe, totul pe 180 mp amprenta la sol și 540 mp suprafață desfășurată, iar zona de colectare selectivă a deșeurilor va avea 270 mp amprentă la sol.

În cadrul incubatorului firmele vor mai beneficia și de următoarele servicii, în funcție de perioada de găzduire:

pre-incubare: asistență administrativă, secretariat, evaluare, instruire pe competențe specifice, consultanță în management și gestiune financiară;

incubare: consiliere managerială, planificare strategică, consultanță financiară și resurse umane, asistență juridică, servicii de promovare, consiliere financiar-contabilă;

post-incubare: consultanță în gestiunea afacerii, introducerea inovațiilor și creșterea vânzărilor.

Investiția este localizată în județul Brașov, la ieșirea din Municipiul Brașov spre Feldioara, pe strada Livezii, nr. 28.

Până în 30.06.2022,  administratorul estimează că va finaliza construcția întregului ansamblu de clădiri, prin care va oferi infrastructura și toate serviciile suport necesare pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial sectorial din Regiunea Centru.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 366