Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Județul Alba beneficiază de noi fonduri europene pentru reabilitarea drumurilor județene

Luni, 19 noiembrie 2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate încă două contracte de finanțare din perioada de programare 2014-2020, pentru reabilitarea drumurilor județene din Regiunea Centru. Este vorba de două tronsoane din drumurile județene pe care Consiliul Județean Albă și-a propus să le reabiliteze, care fac legătura dintre zonele submontane din centrul județului cu drumul național DN1 și Autostrada A10 (Sebeș-Turda). Cele două rute conectează aproape 10.000 de locuitori cu zonă activă aflată în plină dezvoltare din inimă județului, pe traseul Sebeș-Albă Iulia-Teiuș-Aiud, asigurând conectivitatea zonei aflate pe dreaptă Mureșului cu coridoarele de transport europene. Cele două contracte de finanțare au o valoare totală de peste 15,3 milioane lei. 

Cele două tronsoane de drum județean supuse modernizării au durata de valabilitate depășită de foarte mult timp, prezentând numeroase și grave degradări atât ale îmbrăcăminții căii de rulare, cât și cedări ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu mai corespund deloc cerințelor de trafic actual, iar lucrările de colectare și evacuare a apelor sunt nefuncționale și cu gabarite depășite. În plan, ambele trasee sunt sinuoase, existând multe curbe care nu au elemente geometrice corespunzătoare. Podurile și podețele existențe pe fiecare rută pentru traversarea cursurilor de apa, prezintă o stare tehnică necorespunzătoare, fiind necesară execuția unor lucrări de reparare/consolidare/înlocuire, în vederea asigurării parametrilor tehnici corespunzători. 

Este vorba de rutele DJ107K: Galda de Jos-Mesentea-Benic-Intregalde, în lungime de șase kilometri și DJ103E: DN1-Gârbovă de Jos– Gârbovită-Gârbovă de Sus, în lungime de peste 7,6 kilometri.

Obiectivele specifice ale proiectului – ”Consolidare corp Drum Județean DJ107K: Galda de Jos-Mesentea-Benic-Intregalde, jud. Alba, KM17+700-23+700”, vizează:

  • modernizarea unei porțiuni de 6 km de drum, pe traseul DJ107K, pentru asigurarea conectivității cu rețeaua TEN-T;
  • asigurarea accesului unui număr de minim 583 persoane la coridoarele de transport naționale.

Valoarea totală a proiectului este de 8.309.360,18 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 8.137.537,98 lei (adică 98,00% din valoarea eligibila a proiectului – aproximativ 1,746 milioane euro, restul fiind contribuția beneficiarului.

În ceea ce privește proiectul ”Modernizare Drum Județean DJ103E: DN1 – Gârbovă de Jos – Gârbovită – Gârbovă de Sus Județul Alba” se dorește:

  • creșterea gradului de accesibilitate pe teritoriul administrativ al orașului Aiud, prin asigurarea legăturii localităților de pe traseu cu rețeaua TEN-T;
  • îmbunătățirea calității vieții populației din localitățile vizate de proiect și din cele limitrofe.

Valoarea totală a acestui proiect este de 7.074.440,03 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 6.822.380,31 lei (98,00% din valoarea eligibilă a proiectului), adică aproximativ 1,46 milioane euro. Beneficiarul estimează că lucrările pentru cele două tronsoane rutiere vor fi gata la sfârșitul anului 2021. 

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru 

Vizualizări: 194