Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POCU: Guvernul a modificat legislația pentru facilitarea implementării proiectelor de către spitale

Printr-o ordonanță de urgență care a fost aprobată în ședința de guvern, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Sănătății urmăresc flexibilizarea mecanismului de implementare pentru anumite categorii de proiecte finanțate din fonduri europene.

O importantă schimbare care a fost adusă în domeniul gestionării fondurilor europene se referă la sumele destinate furnizării de servicii medicale și pregătirii personalului din sistemul sanitar. Așadar, prin modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, se corectează situația în care spitalele publice nu își puteau asigura cofinanțarea necesară implementării proiectelor din Programul Operațional Capital Uman din cauza veniturilor proprii insuficiente ale spitalelor și a interdicției legale ca Ministerul Sănătății să aloce aceste sume. Decizia luată sprijină implementarea cu succes a contractelor de finanțare deja semnate.

De asemenea, actul normativ permite identificarea unor soluții de decontare a cheltuielilor din proiecte nefinalizate deja efectuate de către beneficiari, care sunt eligibile şi includerea acestora în aplicaţii de plată către Comisia Europeană.

Prin același act normativ, se modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, astfel încât să fie permisă implementarea proiectelor ai căror beneficiari sunt parteneriate compuse din două sau mai multe entități publice cu personalitate juridică, înregistrate în România și în Statele Membre UE. Astfel, beneficiarii fondurilor europene care au ca parteneri publici instituții europene ce nu se pot înregistra fiscal în România vor primi sumele rambursate de la Autoritatea de Management într-un cont al liderului de parteneriat, ce va fi folosit exclusiv pentru a vira, în valută, în termen de maximum 15 zile lucrătoare, sumele cuvenite către partenerii externi.

Sursa: MFE

Vizualizări: 1361