Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MEF a finalizat strategia energetica

Ministerul Economiei si Finantelor a definitivat Strategia Energetica a Romaniei. Documentul final a fost discutat luni, 16 iulie a.c. , in cadrul unei intalniri de lucru, coordonata de ministrul Varujan Vosganian.
Discutiile s-au constituit intr-o dezbatere punctuala asupra documentului final.
O analiza a situatiei actuale evidentiaza faptul ca Romania dispune de rezerve importante de carbune, de un potential hidroenergetic economic amenajabil relativ important si de un potential tehnic amenajabil de resurse regenerabile semnificativ, ceea ce constituie premise favorabile sustinerii dezvoltarii sectorului energetic pe termen lung. in conditiile cresterii prognozate in urmatorii ani a pretului la hidrocarburi si in conditiile dependentei de o sursa unica de aprovizionare cu gaze naturale din import, productia de energie pe baza de carbune si energia nucleara, reprezinta principalele optiuni pentru viitor.
Obiectivul general al strategiei il constituie acoperirea integrala a consumului intern de energie electrica si termica in conditii de crestere a securitatii energetice a tarii, de dezvoltare durabila si cu asigurarea unui nivel corespunzator de competitivitate.
Strategia Energetica Nationala cuprinde o serie de elemente de noutate, cum ar fi: impactul social si politicile sociale, promovarea cercetarii si inovarii in domeniu, dar si politica energetica in mediul rural.
La finalul intalnirii s-au acceptat majoritatea prevederilor documentului, cu exceptia a doua problematici ramase in discutie pana la sfarsitul saptamanii.
Este vorba de adaugarea in Strategie a „diagramei puterilor”, care prezinta necesarul de putere instalata in capacitati de producere a energiei electrice, astfel incat sa se asigure varfurile de consum si rezervele de putere.
A doua tema discutata si amanata pana la obtinerea unui acord este si reorganizarea productiei de energie pe baza de huila - Valea Jiului. Ministerul si-a asumat un angajament de evaluare care sa permita o strategie pentru eficientizarea zonelor miniere si crearea unui Complex Energetic in Valea Jiului.
Atasat gasiti o prezentare a rezumatului Strategiei Energetice a Romaniei

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Vizualizări: 77