Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

In ciuda crizei, companiile europene vor continua sa investeasca in cercetare si dezvoltare

Marile companii europene se asteapta ca investitiile lor in cercetare si dezvoltare sa creasca cu o rata medie de 4% pe an in perioada 2012 – 2014, conform unui sondaj realizat de CE in randul firmelor europene semnificative pentru astfel de investitii. Cifrele arata importanta pe care aceste companii o acorda dezvoltarii si cercetarii ca factori cheie pentru viitoarea lor crestere si bunastare, in ciuda actualelor dificultati economice. Sectorul fruntas in acest context este cel al serviciilor software si al calculatoarelor, unde se asteapta o crestere medie a investitiilor in cercetare/dezvoltare de 11% pe an. Cercetarea si dezvoltarea realizate in cadrul firmelor sunt vazute ca cele mai importante motoare ale inovarii de catre companiile intervievate, urmate de cercetarile de piata si activitatile conexe lansarii de noi produse.

„Actualul trend pozitiv al investitiilor in cercetare – dezvoltare este esential pentru competitivitatea la nivel european”, a declarat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul pentru Cercetare, Inovare si Stiinta. „Aceste companii sunt principalele stimulente ale unei economii europene bazate pe cunoastere. Viitorul nostru program de cercetare si inovare, Orizont 2020, va oferi un avant suplimentar intreprinderilor inovative”.

In ceea ce priveste efectele politicilor si factorilor externi asupra activitatilor inovative intreprinse de companii, cei intervievati au subliniat urmarile pozitive pe care imboldurile fiscale, granturile nationale, sprijinul financiar european si parteneriatele publice-private le-au generat. Pe de alta parte, timpul necesar obtinerii protectiei drepturilor de autor si costul protectiei acestora sunt vazute de multe companii ca factori cheie cu impact negativ asupra activitatilor inovative. Acest lucru reitereaza importanta unui regim de protectie a drepturilor de autor eficient pentru ocrotirea activitatilor companiilor.

In cadrul sondajului, intreprinderile au raspuns unor intrebari legate de importanta modalitatilor de impartire a cunostintelor. Cele mai importante instrumente in acest sens sunt acordurile de colaborare cu alte companii. Pentru firmele care activeaza in sectoare unde cercetarea-dezvoltarea se manifesta la un grad de intensitate ridicat, licentierea impreuna cu alte companii si apoi acordurile cu institutiile de invatamant superior si alte institute publice de cercetare poarta la randul lor o insemnatate deosebita. Pentru companiile din sectoarele unde cercetarea-dezvoltarea se manifesta la un grad de intensitate mediu sau scazut, colaborarea cu institutiile de invatamant superior si alte institute publice de cercetare este vazuta ca mai importanta decat licentierea. In general, rezultatele au demonstrat importanta deosebita acordata variatelor modalitati de folosire in comun a cunostintelor de catre multe companii, ceea ce se constituie intr-o dovada solida a faptului ca rolul inovarii deschise este in crestere.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 98