Ești membru? Cont nou / Autentificare

Alte Finanţări

Premiile pentru Promovarea Întreprinderilor Europene în România 2024

Solicitanți eligibili Premii Termen limită de depunere
autorități la nivel de municipii, oraşe, regiuni şi comunităţi, precum şi parteneriatele public-private între autorităţi publice şi întreprinzători, programele educaţionale, IMM-uri A se vedea secțiunea „Categorii de premii” 14.06.2024

Operator de program

DG Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri

Obiectiv

Obiectivul Premiilor pentru promovarea întreprinderilor europene este acela de a răsplăti politicile care promovează antreprenoriatul la nivel local, regional sau naţional.

Criterii de eligibilitate

Concursul se adresează tuturor autorităților locale, regionale și naționale din UE sau țări asociate pilonului IMM-urilor din Programul pentru piața unică. Support to SMEs - European Commission (europa.eu) Sunt incluse municipiile, oraşele, regiunile şi comunităţile, precum şi parteneriatele public-private între autorităţi publice şi întreprinzători, programele educaţionale, întreprinderile şi organizaţiile de afaceri.  Proiectele care provin exclusiv de la întreprinderi private sau persoane fizice nu sunt eligibile, cu excepția categoriei Antreprenoriat responsabil și favorabil incluziunii, în cazul în care entitățile private care se încadrează în definiția IMM-urilor, astfel cum se prevede în definiția IMM-urilor (europa.eu) sunt eligibile să aplice și cu condiția ca proiectul, cu care se aplică IMM-ul, să nu fie activitatea principală a societății sau ca obiectivul principal al întreprinderii să nu fie exclusiv în acest scop, să fie eligibil pentru a intra.

Se vor accepta şi nominalizări comune din partea mai multor ţări în cazul iniţiativelor transfrontaliere, atât timp cât acestea sunt sprijinite de toate ţările implicate.

Candidaturile trebuie să facă referire la iniţiative existente sau recente în elaborarea politicilor, în mediul antreprenorial sau educaţional, precum şi la influenţa pe care au avut-o asupra regiunii sau locului în cauză, demonstrând evoluţia progresivă pe o perioadă de 15 luni.

Candidaturile la nivel european pot fi prezentate în oricare dintre limbile oficiale ale UE până la data limită de la sfârşitul zilei de lucru 1 august 2024. Candidaturile trebuie să cuprindă următoarele:

  1. Categoria de premiu la care se înscrie candidatul
  2. O versiune word şi pdf a formularului de candidatură
  3. Consimțământul pentru colectarea și prelucrarea datelor cu caracter personal
  4. Detalii de contact
  5. Semnătura reprezentantului organizaţiei care depune candidatura
  6. Materialele imprimate nu mai sunt permise la nivel european

Data limită pentru primirea în format electronic a candidaturilor la nivel european este sfârşitul zilei de lucru, pe 1 august 2024.

Categorii de premii

Există şase categorii de premii:

  1. Promovarea spiritului antreprenorial: recunoaşte iniţiativele la nivel naţional, regional sau local, care promovează spiritul antreprenorial în special în rândul tinerilor şi al femeilor.
  2. Investiții în competențele antreprenoriale: recunoaște inițiativele la nivel național, regional sau local de îmbunătățire a competențelor antreprenoriale, manageriale și ale angajaților.
  3. Sprijinirea tranziției digitale: sprijinirea tranziției digitale a întreprinderilor care le permite să dezvolte, să comercializeze și să utilizeze tehnologii, produse și servicii digitale de orice fel.
  4. Îmbunătățirea mediului de afaceri și sprijinirea internaționalizării întreprinderilor: recunoaște politicile și inițiativele inovatoare la nivel național, regional sau local, care fac din Europa cel mai atractiv loc pentru a începe o afacere, a o exploata, a o face să se dezvolte și a o extinde pe piața unică, pentru a simplifica procedurile legislative și administrative pentru întreprinderi și pentru a pune în aplicare principiul „a gândi mai întâi la scară mică” în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii.
  5. Sprijinirea tranziției durabile: recunoaște politicile și inițiativele de la nivel național, regional sau local care sprijină tranziția durabilă și aspectele de mediu, cum ar fi economia circulară, neutralitatea climatică, energia curată, utilizarea eficientă a resurselor sau biodiversitatea, de exemplu prin dezvoltarea durabilă a competențelor și stabilirea de contacte, precum și prin finanțare.
  6. Antreprenoriat responsabil şi favorabil incluziunii: recunoaşte acţiunile naţionale, regionale şi locale ale autorităţilor sau parteneriatelor public-private care promovează responsabilitatea socială în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii. Această categorie de premii va recunoaşte, de asemenea, eforturile de promovare a antreprenoriatului în cadrul grupurilor defavorizate, precum şomerii, în special şomerii pe termen lung, imigranţii legali, persoanele cu handicap sau cele aparţinând minorităţilor etnice.

Beneficii pentru participanţi şi câştigători

  • Toţi candidaţii nominalizaţi de ţara lor pentru Premiile pentru promovarea întreprinderilor europene vor fi invitaţi să participe la ceremonia de decernare a premiilor.
  • Informaţiile cu privire la iniţiativele tuturor candidaţilor vor fi publicate pe site-ul web al Premiilor pentru promovarea întreprinderilor europene, asigurând astfel accesul publicului larg la acestea. O campanie media şi social media va face cunoscuţi candidaţii, aducându-i în centrul atenţiei.
  • Vor fi două categorii de câştigători: câştigători la categoria de punere în aplicare în mod creativ a practicilor antreprenoriale şi un câştigător al Marelui premiu al juriului. Câştigătorii nu vor fi doar premiaţi, ci şi recunoscuţi pentru creativitatea şi succesul lor. Prin urmare, prin rolul lor de modele, îi vor inspira pe alţii din întreaga Uniune Europeană.
  • Se vor desfăşura activităţi de mediatizare la nivel naţional şi european, astfel încât câştigătorii vor avea parte de recunoaşterea meritată atât pe plan naţional, cât şi în principalele mass-media europene.

Proces de selecţie

Pentru calificarea la Premiile pentru promovarea întreprinderilor europene sunt prevăzute două etape de selecţie. Prima etapă se va desfăşura la nivel naţional şi doar candidaţii care trec de această etapă vor fi luaţi în considerare pentru Premiile europene.

Nivel naţional

  • Fiecare ţară participantă va numi un Coordonator EEPA „Coordonator” - cunoscut anterior ca SPOCs sau puncte unice de contact.
  • Coordonatorul naţional, va promova Premiile pentru promovarea întreprinderilor europene în ţara lui şi va invita toate iniţiativele corespunzătoare să candideze în procesul de selecţie la nivel naţional. Termenele limită din fiecare ţară se vor decide de către Coordonator.
  • Coordonatorul poate decide să organizeze sau nu o competiţie la nivel naţional şi o decernare de premii. Comisia Europeană pune la dispoziţia Coordonatorilor un formular de candidatură standard, care poate fi folosit la nivel naţional.
  • Coordonatorii vor funcţiona ca un serviciu de asistenţă pentru potenţialii candidaţi care au nevoie de clarificare sau îndrumare pe parcursul procesului de candidatură. Liniile directoare pentru selectarea nominalizaţilor sunt explicate în acest document.
  • După primirea candidaturilor, Coordonatorii vor selecta cel mult două iniţiative din două categorii diferite, care vor fi nominalizate pe ţară pentru Premiile pentru promovarea întreprinderilor europene.
  • Procesul de luare a deciziilor va fi la discreţia Coordonatorilor fiecărei ţări; cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să îşi poată justifica alegerea printr-un raport transparent - de exemplu, procesul verbal al întrunirii de selecţie - atunci când şi dacă i se solicită acest lucru de către Comisia Europeană.
  • Fiecare ţară trebuie să aibă cel mult doi candidaţi naţionali la două categorii diferite pentru Premiile pentru promovarea întreprinderilor europene.
  • Candidaturile la nivel european pot fi depuse în oricare din limbile oficiale UE. Data limită, până la care Coordonatorii trebuie să nominalizeze electronic candidaţii naţionali pentru etapa a doua şi finală a Premiilor pentru promovarea întreprinderilor europene, este sfârşitul zilei de lucru pe 1 august 2024.
  • În a doua etapă, Candidaturile trebuie trimise numai în format electronic ca documente pdf şi word.
  • Formularele de candidatură trebuie trimise la adresa: ann.garrott@loweurope.eu

Nivel european

  • După ce Coordonatorii au nominalizat unul sau cel mult doi candidaţi naţionali, formularele de candidatură – maximum 10 pagini – vor fi înaintate Comisiei Europene. 
  • Membrii juriului european vor fi selectaţi de către Comisia Europeană.
  • Juriul va fi format dintr-un reprezentant al mediului academic, un reprezentant al unei organizaţii de afaceri, un reprezentant din partea preşedinţiei Consiliului European de Primăvară care poate fi un antreprenor, o organizaţie de afaceri sau un reprezentant guvernamental la nivel înalt şi un reprezentant guvernamental la nivel înalt din partea Consiliului European de Toamnă din anul respectiv. Se vor desemna şi doi reprezentanţi permanenţi, unul din partea DG Întreprinderi şi Industrie şi unul din partea Comitetului Regiunilor. De asemenea, Comisia va invita câştigătorul Marelui premiu al juriului din orice an să facă parte din juriul anului următor.
  • Se va stabili o bază de date cu candidaturi, iar membrii juriului vor primi toate candidaturile în format electronic.
  • Membrii juriului se vor întâlni la Bruxelles pentru a delibera cu privire la candidaturi. Aceştia vor numi un preşedinte al cărui vot va fi decisiv în caz de nevoie de departajare; la întrunirea juriului va fi prezent un secretar de la agenţia contractată.
  • Juriul poate selecta o listă scurtă de candidaturi.
  • În timpul întâlnirii, va alege un câştigător din fiecare categorie de pe lista scurtă şi de asemenea un câştigător al Marelui premiu al juriului. Juriul va face selecţiile pe baza criteriilor de eligibilitate şi premiere.
  • Juriul poate decide să mute o candidatură într-o altă categorie dacă consideră de cuviinţă şi poate decide să nu acorde nici un premiu dacă consideră nesatisfăcătoare calitatea candidaturilor.
  • Juriul va prezenta Comisiei Europene concluziile deliberărilor, care va indica câştigătorii la diferitele categorii şi câştigătorul Marelui premiu al juriului. Decizia juriului este finală.
  • Toţi candidaţii selecţionaţi vor fi invitaţi la ceremonia de decernare a premiilor, în cadrul căreia se vor anunţa câştigătorii pe categorii şi câştigătorul Marelui premiu al juriului .

Criterii de premiere

Se vor acorda puncte fiecărei candidaturi, în baza următoarelor criterii:

  • Originalitate şi fezabilitate: De ce este proiectul un succes? Care sunt aspectele sale inovatoare?
  • Impactul asupra economiei locale: Furnizarea de cifre pentru a motiva pretenţiile de succes;
  • Îmbunătăţirea relaţiilor părţilor interesate locale: A beneficiat mai mult de o parte interesată în urma punerii în aplicare a acestei iniţiative? De ce au fost implicate şi care este nivelul lor de participare?
  • Transferabilitate: Se poate repeta abordarea în respectiva regiune sau în altă parte în Europa?

Pentru mai multe detalii click aici.

Vizualizări: 30
Contact

Coordonatorul Punctului Național de Contact 

  • Simona SFETCU – consilier superior în cadrul Direcției Mediul de Afaceri
  • email: simona_sfetcu@imm.gov.ro.