Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE: In Bulgaria si Romania sunt necesare progrese suplimentare privind reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei

Bulgaria si Romania trebuie sa inregistreze progrese suplimentare in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, iar in cazul Bulgariei - si in lupta impotriva criminalitatii organizate.

Rapoartele subliniaza in special faptul ca sistemul judiciar din ambele tari ar trebui sa faca mai multe eforturi in ceea ce priveste reforma. Comisia face o serie de recomandari de actiuni care ar trebui intreprinse in Bulgaria si in Romania. In vara anului 2012, Comisia va efectua o evaluare globala a progreselor realizate de la aderare de Bulgaria si de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare si va face propuneri corespunzatoare in lumina acestei evaluari.

Acestea sunt principalele concluzii ale rapoartelor adoptate ieri de catre Comisie: al cincilea raport anual elaborat in cadrul mecanismului de cooperare si verificare privind Bulgaria, respectiv Romania.

Raportul privind progresele inregistrate de Bulgaria subliniaza vointa politica sustinuta si angajamentul guvernului bulgar de a-si continua strategia de reforma. Bulgaria a continuat procesul de reforma a sistemului judiciar, a consolidat legislatia privind conflictul de interese si a inceput o reforma structurala a politiei si a sistemului de instante penale. In acelasi timp, in raport se constata ca lupta impotriva coruptiei la nivel inalt nu a dus la rezultate convingatoare in cursul ultimelor douasprezece luni si ca rezultatele globale inregistrate in lupta impotriva criminalitatii organizate trebuie imbunatatite in mod semnificativ. Factorii de decizie din sistemul judiciar trebuie sa demonstreze un angajament real fata de reforma sistemului judiciar. Raportul concluzioneaza ca trebuie intreprinse urgent imbunatatiri considerabile in ceea ce priveste raspunderea si practica profesionala in cadrul sistemului judiciar si al autoritatilor cu atributii de investigatii in vederea obtinerii de rezultate convingatoare in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.

Raportul privind Romania subliniaza masurile semnificative intreprinse de Romania de la ultimul raport anual, din iulie 2010. Romania a inregistrat progrese in ceea ce priveste eficienta justitiei, a modificat temeiul juridic al Agentiei Nationale de Integritate, a continuat pregatirile pentru punerea in aplicare a celor patru noi coduri, a lansat pregatirile pentru o revizuire a modului de functionare a sistemului judiciar si a efectuat un studiu de impact al politicii sale anticoruptie. In acelasi timp, potrivit raportului, consecventa si inregistrarea de rezultate in mai multe domenii raman o provocare si trebuie inregistrate in continuare progrese in lupta impotriva coruptiei. In concluzie, raportul arata ca Romania trebuie sa adopte masuri urgente pentru accelerarea judecarii dosarelor de coruptie la nivel inalt si pentru evitarea prescrierii acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie. Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului; ar trebui adoptate masuri urgente pentru a se imbunatati recuperarea produselor infractiunii, urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani, precum si protectia impotriva conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice.

Pentru prezentarea detaliata a raportului referitor la Romania, click aici

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 72