Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat Memorandumul privind PO INTERREG IV C pentru perioada 2007-2013 si inceperea negocierilor cu Comisia Europeana privind PO Sud-Estul Europei

Guvernul a aprobat in sedinta de guvern de miercuri, 30 mai 2007, Memorandumul privind Programul Operational INTERREG IV C aferent perioadei de programare 2007-2013, in vederea negocierii cu Comisia Europeana. Programul presupune acordarea de finantare nerambursabila, in mod competitiv, in cadrul unor licitatii de propuneri de proiecte si are ca scop dezvoltarea echilibrata a intregului teritoriu comunitar, prin incurajarea cooperarii si schimbului de bune practici in toate regiunile UE.

Scopul INTERREG IV C este cresterea eficacitatii politicilor de dezvoltare regional, contributia acestora la modernizarea economica si intarirea competitivitatii in Europa, in domeniile inovarii, economiei cunoasterii, mediului si prevenirii riscului prin mijloace de cooperare interregionala.

in cadrul acestui program, Romania va beneficia de asistenta financiara comunitara nerambursabila pentru dezvoltarea de programe si proiecte de cooperare teritoriala europeana (transfrontaliera, transnationala si interregionala).

Bugetul programului la nivel european este de 405,095 mil. Euro, finantarea fiind realizata prin Fondul European de Dezvoltare Rurala (FEDR) -79,32% si prin co-finantare (contributia statelor partenere in program) -20,67%. Romania are alocate in cadrul acestui program 17,01 mil. Euro, din care 2,552 mil. Euro reprezinta co-finantarea nationala.

Bugetul programului este unic pentru cele 29 de state partenere in program: tarile membre ale Uniunii Europene, la care se adauga Norvegia si Elvetia. Obtinerea fondurilor va avea loc in urma unor licitatii de proiecte, in care trebuie sa fie implicati parteneri din minim 3 state din care 2 State Membre.

Beneficiarii finali ai programului sunt autoritatile publice si organismele publice echivalente.

Axele prioritare ale PO INTERREG IV C sunt:
Axa prioritara 1 - Inovare si economia cunoasterii:
• Inovare, cercetare si dezvoltare tehnologica; Antreprenoriatul si IMM-urile; Societatea informationala; Ocuparea fortei de munca, capitalul uman si educatie
Axa prioritara 2 - Mediu si prevenirea riscului
• Riscuri naturale si tehnologice; Magementul apei; Managementul deseurilor; Biodiversitatea si conservarea patrimoniului natural; Energia si transportul public durabil; Patrimoniul cultural si peisajul
Axa prioritara 3 - Asistenta tehnica (Sprijin pentru implementarea programului)

Toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene alaturi de Norvegia si Elvetia participa la acest program, urmand sa incheie un Memorandum de intelegere privind modul de cooperare in cadrul acestuia.

Executivul a aprobat inceperea negocierilor cu Comisia Europeana privind programul Operational Sud-Estul Europei

Tot miercuri, 30 mai 2007, in cadrul sedintei de guvern, Executivul si-a dat acordul pentru inceperea negocierilor cu Uniunea Europeana privind participarea Romaniei la Programul Operational de Cooperare Teritoriala in Sud - Estul Europei (SEE).

Scopul programului este de a sprijini cresterea coeziunii teritoriale si dezvoltarea echilibrata a zonei de Sud-Est a Europei. PO SEE poate finanta pregatirea proiectelor dezvoltate in cadrul programelor nationale (Programe Operationale Sectoriale si Programul Operational Regional).

Programul SEE ofera posibilitatea aplicantilor romani de a coopera cu parteneri din statele participante in program, creand astfel premisele dezvoltarii integrate si facilitand transferul de expertiza si bune practici in cadrul primelor patru axe prioritare ale programului.

Axele prioritare ale PO SEE sunt:

Axa 1 - Sprijinirea inovarii si antreprenoriatului: o dezvoltarea retelelor tehnologice si de inovare in domenii specifice, dezvoltarea unui mediu propice antreprenoriatului inovativ, imbunatatirea conditiilor cadru si deschiderea drumului catre inovare;
Axa 2 - Protectia si imbunatatirea mediului inconjurator: o imbunatatirea managementului integrat al apelor si prevenirea riscului la inundatii, imbunatatirea prevenirii riscurilor naturale, promovarea cooperarii in domeniul managementului resurselor naturale si al ariilor protejate, promovarea energiei regenerabile si eficientizarea resurselor;
Axa 3 - imbunatatirea accesibilitatii: o imbunatatirea coordonarii in promovarea, planificarea si interventia in domeniul retelelor primare si secundare de transport, dezvoltarea strategiilor de diminuare a „diviziunii digitale”, imbunatatirea conditiilor cadru pentru platformele multimodale;
Axa 4 - Dezvoltare sinergiilor transnationale ale zonelor cu potential: o abordarea problemelor ce afecteaza zonele metropolitane si sistemele regionale de asezari, promovarea unui tipar echilibrat al zonelor cu potential in ceea ce priveste accesibilitatea si atractivitatea acestora, promovarea utilizarii patrimoniului cultural pentru dezvoltare
Axa 5 - Asistenta tehnica pentru implementarea programului si cresterea capacitatii.

in Programul SEE sunt partenere 8 state membre ale Uniunii Europene si 9 state candidate / potential candidate: Albania, Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Romania, Croatia, Fosta Republica a Macedoniei, Grecia, Ungaria, Italia, Serbia, Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Turcia, Moldova, Ucraina.

Bugetul total al Programului SEE se ridica la 245,111 mil. Euro. Valoarea programului pentru Romania este de 83,011.76 mil. Euro (33,87%), din care 70 de mil. Euro reprezinta finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar 13,011.76 mil. Euro reprezinta co-finantarea din partea statului roman.

Obtinerea de fonduri nerambursabile va avea loc in urma unor licitatii de proiecte, la care aplicantii din Romania vor participa ca parteneri in proiecte comune sau ca Partener lider de proiect al unui Grup de proiect .

Beneficiarii acestui program sunt institutii si autoritati publice si (ex: ministere, consilii judetene, consilii locale), ONG-uri, Agentii pentru Dezvoltare Regionala, agentii si asociatii relevante, universitati, institute de cercetare.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Vizualizări: 80