Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Evolutie lenta a absorbtiei fondurilor europene in Romania: putin peste 8% pana la finalul lunii martie

Din pacate, Romania nu se poate lauda cu performante notabile in ce priveste absorbtia fondurilor europene. Conform ultimelor date furnizate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), la finalul lunii martie gradul de absorbtie ajunsese la 8,22% in raport cu alocarea pentru perioada 2007-2010.

Romania – printre codasele UE la implementarea politicii de coeziune

Rezultatele obtinute pana in prezent, precum si dificultatile institutionale si procedurale cu care se confrunta Romania nu au ramas neobservate si neanalizate de catre Comisia Europeana. La inceputul lunii aprilie, aceasta a dat publicitatii un raport intermediar privind stadiul implementarii politicii de coeziune la nivelul UE, precum si a punerii in aplicare a programelor operationale pentru perioada 2007-2013 in statele membre.

Cu toate ca in document se afirma faptul ca programele pentru perioada 2007-2013 se afla inca in „stadii timpurii de finantare pe teren”, fiind „prea devreme pentru a avea date extinse privind realizarile, rezultatele sau, in mod special, privind impacturile”, pe baza rapoartelor strategice nationale transmise de fiecare stat membru a fost realizata o statistica cu privire la progresele inregistrate pana la acest moment.

Astfel, la nivelul intregii Uniuni, pana la acest moment, volumul financiar raportat al proiectelor selectate este de 93,4 miliarde euro, reprezentand peste 27 % din resursele disponibile pentru UE.

Prin prisma acestui indicator, situatia defalcata pe state plaseaza Romania pe penultimul loc cu o rata de doar 14,1%, singura tara cu un rezultat mai slab fiind Grecia cu aproximativ 12%.


Graficul 1: Rate cumulate raportate de selectare a proiectelor pe state membre

Pentru a consulta textul Comunicarii Comisiei Europene, click aici

8,22% - gradul de absorbtie la finele lunii martie

Este de mentionat faptul ca datele prezentate de CE nu indica nivelul absorbtiei reale a fondurilor structurale si de coeziune, singurul indicator exact pentru cuantificarea acesteia fiind reprezentat de raportul intre platile efective virate catre beneficiari si alocarea disponibila pentru o anumita perioada.

Din acest punct de vedere, conform situatiei prezentate de ACIS, pana la finalul lunii martie, circa 3 miliarde de lei fusesera virate efectiv catre beneficiari (sub forma de prefinantari si rambursari), ceea ce reprezinta 8,22% din alocarea financiara pentru 2007-2010.

Programul operational cu cel mai mare grad de absorbtie este POR cu 15,14% si cu plati totale de peste 90 de milioane de lei, acesta fiind, de altfel, si singurul program care a inregistrat o evolutie semnificativa in luna martie.

Pana in acest moment, la nivelul tuturor programelor operationale se inregistreaza 16.093 de proiecte depuse, 4.065 proiecte aprobate si 2.450 de contracte de finantare semnate.

Pentru a consulta situatia completa a absorbtiei la 31 martie 2010, click aici

Problemele absorbtiei: durate mari de evaluare a proiectelor, instabilitatea monedei nationale, bariere legislative, sistem institutional cu grad scazut de eficienta


Conform „Raportului strategic national pe 2009 privind implementarea Fondurilor Structurale si de Coeziune” elaborat de autoritatile romane in luna ianuarie a acestui an si transmis Comisiei Europene, „desi Romania a fost printre primele state membre ale caror programe operationale au fost aprobate de catre CE, demararea efectiva a implementarii strategiei aprobate prin CSNR si programele operationale nu a fost facila”, inregistrandu-se probleme multiple si complexe atat in procesul de demarare a implementarii programelor operationale, cat si a proiectelor.

Principalele dificultati enuntate in cadrul Raportului, se refera la pregatirea portofoliului de proiecte si lansarea cererilor de proiecte, intarzieri in evaluarea si selectia proiectelor, barierele legislative, precum si probleme de natura institutionala.

Descarca Raportul

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Surse: www.fonduri-ue.ro, Comisia Europeana

Vizualizări: 332