Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fermierii vor beneficia din acest an de doua noi scheme de sprijin: pentru lapte si agricultura ecologica

MADR va lansa in perioada urmatoare doua noi scheme de sprijin pentru sectorul agricultura ecologica si sectorul laptelui - respectiv „Schema de sprijin specific pentru calitatea produselor agricole din sectorul agriculturii ecologice" si „Schema de sprijin in sectorul laptelui din zonele defavorizate”.

Cele doua ajutoare financiare, considerate prioritare pentru anul 2010, sunt finantate din FEGA. Cele doua scheme au fost notificate Comisiei Europene, urmand sa fie elaborate procedurile de aplicare de catre MADR.

Suma totala alocata pentru aceste scheme in anul 2010 este de 25.545.205 euro din care 22.447.205 euro pentru sectorul laptelui, iar restul de 3.098.000 euro pentru agricultura ecologica.

Schema de sprijin in sectorului laptelui din zonele defavorizate se aplica pentru fermierii cu cota individuala de lapte, situati in zonele defavorizate (stabilite conform Anexei 4A din PNDR). Ajutorul specific se acorda o data pe an tuturor exploatatiilor eligibile cu un efectiv de 2 – 15 capete vaci lapte (inclusiv pentru exploatatiile care depasesc efectivul de 15 capete vaci lapte). Se estimeaza o plata indicativa de cca. 65 euro/cap. vaca lapte.

Schema de sprijin specific pentru calitatea produselor agricole din sectorul agriculturii ecologice consta in acordarea unor plati anuale suplimentare si se aplica producatorilor din sectorul de productie vegetala si animaliera care, in anul 2010, sunt in perioada de conversie (anul 1, 2 sau 3). Principalul obiectiv al acestei scheme de sprijin vizeaza mentinerea nivelului si calitatii produselor agricole si evitarea iesirii din sistemul de agricultura ecologica.

Producatorii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

  • sa fie inregistrati in Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologica elaborat de DADR si aprobat de MADR. Dovada inregistrarii se face prin prezentarea fisei de inregistrare a producatorului in agricultura ecologica pe anul pentru care se solicita acordarea de plati anuale suplimentare;
  • sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare, aprobat de MADR si sa detina un certificat de confirmare a conversiei emis de organismul de inspectie si certificare cu care producatorul se afla sub contract;
  • sa semneze un angajament prin care se obliga ca pe o perioada de 5 ani sa aplice in exploatatiile lor regulile si principiile agriculturii ecologice, iar in situatia in care ies din acest sistem sa inapoieze contravaloarea platii anuale suplimentare primita.

Sursa: MADR

Vizualizări: 105