Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a semnat scrisoarea de intentie negociata si acceptata de FMI cu privire la acordul de imprumut

„Suntem în linie dreaptă în privinţa realizării acordului de împrumut cu FMI şi Comisia Europeană. Aşa cum am mai spus, acest acord de împrumut are un caracter preventiv pentru a limita efectele negative ale crizei economice în România”, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern desfăşurată astăzi pe această temă.

Guvernul a semnat joi, 23 aprilie 2009, oficial, scrisoarea de intenţie negociată şi acceptată de Fondul Monetar Internaţional cu privire la acordul de împrumut pentru România. Acordul de împrumut, în formă finală, va fi aprobat de Comisia Europeană şi de FMI în perioada 4-6 mai, după care va fi supus ratificării Parlamentului României, potrivit procedurilor prevăzute de legislaţia românească.

Valoarea totală a acestui acord de împrumut cu Comisia Europeană şi FMI este de 19,950 miliarde de euro. Din aceşti bani, 12,950 miliarde de euro provin de la FMI şi vor fi direcţionaţi către Banca Naţională a României pentru susţinerea rezervelor valutare ale ţării. Alte 5 miliarde de euro provin de la Comisia Europeană şi vor ajunge la Ministerul Finanţelor pentru susţinerea deficitului bugetar, deficit concentrat la ora actuală pe investiţii. 1 miliard de euro de la Banca Mondială vor fi direcţionaţi tot în vederea susţinerii deficitului bugetar de către ministerul Finanţelor. Restul de 1 miliard de euro de la BERD vor fi puţi la dispoziţia sistemului bancar, în vederea acordării de credite.

„Este foarte important ca prin acest acord de împrumut economia să fie relansată, limitele de creditare să fie redeschise, astfel încât locuri noi de muncă de poată apărea în economia românească şi să salvăm cât mai multe din acelea care ar fi pe cale de a fi pierdute”, a subliniat şeful Executivului.

Obiectivul fundamental al Guvernului este menţinerea locurilor de muncă, relansarea şi creditarea economiei, astfel încât, indirect, pe această cale, să poată fi asigurată plata salariilor şi pensiilor în România.

Primul-ministru Emil Boc a menţionat că acordul de împrumut cu CE şi FMI cuprinde patru condiţionalităţi majore.

Prima este legată de realizarea unei rectificări bugetare de 1,1% din PIB, care a fost deja a fost efectuată de către Guvernul României prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, supusă aprobării Parlamentului.

Celelalte trei condiţionalităţi sunt legate de faptul ca pe parcursul anului 2009 să fie adoptate în România trei legi fundamentale, şi anume: legea cu privire la salarizarea unică a personalului bugetar, legea cu privire la responsabilitatea fiscală şi legea cu privire la reformarea sistemului de pensii.

„Cu sau fără acordul cu FMI, cu sau fără înţelegerea cu CE, aceste legi sunt absolut necesare României din punct de vedere structural pentru ca lucrurile să meargă în direcţia bună şi să eliminăm din sistemul de salarizare a bugetarilor privilegiile care există, discrepanţele majore şi instalarea principiului echităţii şi dreptăţii, în primul rând, a salarizării personalului bugetar”, a subliniat primul-ministru Emil Boc, reafirmând angajamentul Guvernului de a continua reformele structurale necesare.

Pe lângă aceşti indicatori structurali de performanţă, partea română are un angajament de respectare a unor ţinte de deficit, de 4,6% din PIB, precum şi încadrarea trimestrială în ţintele stabilite, a menţionat, la rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

“Întreprinderile cu capital majoritar de stat şi cele în care statul este acţionar unic vor fi supuse unei proceduri de monitorizare al cărei scop este îmbunătăţirea performanţelor, care se va regăsi în ultimă instanţă în reducerea arieratelor şi creşterea profitabilităţii”, a declarat ministrul Gheorghe Pogea.

În cazul acestor companii, majorarea salariilor şi în cazul în care înregistrează profit majorarea salariilor trebuie făcută în strânsă legătură cu creşterea productivităţii muncii.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 86