Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Set de masuri destinat persoanelor afectate de criza economica adoptat de Guvern

Executivul a aprobat un set de masuri destinate persoanelor afectate de efectele imediate ale crizei economice, respectiv persoanelor care si-au pierdut deja locul de munca sau care sunt supuse acestui risc. "Am adoptat un act normativ legat de angajamentele din programul de masuri anticriza", a afirmat primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

In contextul actualei crize economice si financiare, actul normativ prevede concret urmatoarele:

      1. Prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj - persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009, vor beneficia de o prelungire cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj. De asemenea, pentru somerii, care beneficiaza deja de indemnizatie de somaj, perioada de acordare se prelungeste cu 3 luni, de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.

      2. Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat - pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la 3 luni, angajatorul si salariatii mentionati mai sus sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, fara a fi afectata calitatea de asigurat a acestora.

     3. Indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, de care beneficiaza salariatii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu este inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila, pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009.

     4. Comitetele sectoriale vor fi organizate ca institutii de dialog social de utilitate publica - aceste comitete sectoriale vor avea personalitate juridica si vor fi organizate la nivelul ramurilor de activitate definite prin Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National in vigoare. Implementarea acestor prevederi va conduce la crearea cadrului partenerial institutional necesar elaborarii si actualizarii Cadrului National al Calificarilor, cu implicatii directe asupra calitatii formarii profesionale initiale si continue si asupra ocuparii fortei de munca.

Informatii suplimentare

  • La nivelul unei ramuri de activitate se poate constitui un singur comitet sectorial.
  • Pentru infiintarea unui comitet sectorial este necesar acordul a cel putin doua organizatii, una patronala si una sindicala, de tip federativ si reprezentative la nivelul aceleiasi ramuri, potrivit legii, pentru care se infiinteaza respectivul comitet.
  • Confederatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national, pot desemna o singura federatie nereprezentativa membra, semnatara a contractului colectiv de munca la nivel de ramura, pentru a participa la infiintarea comitetului sectorial al ramurii respective.
  • Din structura comitetelor sectoriale mai pot face parte reprezentanti ai ministerelor si/sau a autoritatilor de reglementare care isi exercita atributul de angajator in ramura de activitate respectiva.

Cateva dintre principalele atributii ale comitetelor sectoriale:

  • participa la elaborarea strategiilor nationale si sectoriale in domeniul formarii profesionale;
  • participa la dezvoltarea cadrului normativ privind formarea, evaluarea si certificarea competentelor;
  • sustin promovarea sistemului de formare si evaluare pe baza de competente;
  • participa la dezvoltarea si actualizarea, sub coordonarea Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor, a calificarilor relevante pentru sectoarele din care fac parte;
  • valideaza calificarile si standardele asociate calificarilor;
  • recomanda specialisti pe domenii ocupationale pentru realizarea analizei ocupationale, pentru definirea competentelor si calificarilor si pentru elaborarea standardelor ocupationale precum si pentru evaluarea si certificarea pe baza de standarde si avizeaza lucrarile efectuate de acestia;
  • incurajeaza participarea organizatiilor si persoanelor la formarea profesionala continua si la invatamantul profesional si tehnic;

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 98