Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MADR: Primele sesiuni de depunere a proiectelor care vor fi deschise în cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 se ridică la aproximativ 2,2 miliarde de euro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR), a organizat joi, 26 octombrie 2023, conferința „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027”.

Evenimentul a fost prezidat de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, alături de directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR, Elena-Daniela Rebega, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), George Chiriță, și directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Cornel Constantin Turcescu.

În deschiderea lucrărilor conferinței organizată de RNDR, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, a precizat că alocarea financiară aferentă primelor sesiuni de depunere a proiectelor care vor fi deschise în cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 se ridică la aproximativ 2,2 miliarde de euro.

„Lansarea primelor intervenții din Planul Strategic este un moment mult așteptat de foarte mulți fermieri și vom deschide mai multe sesiuni de depunere a proiectelor, pe diferite intervenții, în luna noiembrie. Fondurile alocate acestor sesiuni cumulează aproape 2,2 miliarde de euro. Dincolo de aceste fonduri destinate producătorilor mai mici, Guvernul României va finanța programul Investalim, care dispune de un buget de 600 de milioane de euro, destinați procesatorilor mai mari. Bugetul alocat acestui program va fi suplimentat la 1,2 miliarde de euro, pentru ca materia primă produsă în România să fie procesată în țara noastră și să reducem astfel importurile de produse procesate și să obținem plus valoare. Totodată, pentru a susține proiectele de investiții ale producătorilor români, Ministerul Agriculturii a demarat procedurile necesare în vederea legiferării unui mecanism de creditare. Astfel, aceștia vor beneficia de credite pentru capital de lucru cu o dobândă de 1,95%, iar costurile legate de ROBOR și comisioane vor fi acoperite din bugetul MADR. Prin acest mecanism de sprijin, Guvernul României pune la dispoziția fermierilor aproximativ 4,5 miliarde de lei. Toate aceste măsuri arată că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este un partener loial al producătorilor români”, a declarat ministrul.

În continuare, Elena-Daniela Rebega, directorul general al DGDR - AM PNDR, a prezentat principalele elemente de noutate referitoare la intervențiile cuprinse în Planul Strategic PAC, precum și calendarul de lansare a sesiunilor de depunere a proiectelor.

Sursa: MADR

Vizualizări: 328