Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Măsuri de repornire a programului de sprijin pentru industria cinematografică

În continuarea măsurilor de repornire a programului de sprijin pentru industria cinematografică, Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat publicarea spre consultare a procedurii de decontare a cererilor de plată și invită experții în domeniul producției de film să își exprime intenția de a participa în cadrul Comisiei de Film în România care va soluționa proiectele depuse în sesiunile 2018 – 2020.

„Astăzi este, probabil, cel mai semnificativ moment din planul Ministerului Culturii de reluare a programului de sprijin pentru industria cinematografică.

Început în 2018 în lipsa unui cadru legislativ complet, acest program de finanțare s-a derulat timp de trei sesiuni, atrăgând un număr mare de producții naționale și internaționale, pentru ca, din anul 2021, să se afle într-un total blocaj administrativ.

Grupul de experți din cadrul Ministerului Culturii a elaborat proiectul procedurii de gestionare şi verificare a proiectelor preluate, de încheiere a acordurilor de finanţare şi de efectuare a plăţilor aferente schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice în cadrul în cadrul Oficiului de Film și Investiții Culturale, un act normativ așteptat de întreaga industrie de peste cinci ani.

Procedura este menită să asigure un proces de analiză și soluționare a proiectelor depuse în sesiunile 2018, 2019 și 2020 în mod transparent, eficient și imparțial.

După parcurgerea procesului de consultare publică, procedura va fi adoptată prin hotărâre a Guvernului și va fi pusă în aplicare imediat de către Oficiul de Film și Investiții Culturale.

În același timp, doresc să anunț faptul că, începând de astăzi, Ministerul Culturii va primi scrisori de intenție privind numirea membrilor Comisiei de Film în România, grupul de experți care va lucra alături de Oficiul de Film și Investiții Culturale pentru a soluționa cererile de finanțare și de decontare pentru proiectele eligibile.

Invit toți experții eligibili să își exprime intenția de a participa la reluarea acestui proiect extrem de important pentru România și care va readuce producției de opere audiovizuale din România prestigiul pe care îl merită.” a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea procedurii de gestionare şi verificare a proiectelor preluate, de încheiere a acordurilor de finanţare şi de efectuare a plăţilor aferente schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice de către Oficiul de Film și Investiții Culturale, și pentru modificarea  și completarea Hotărârii Guvernului nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice poate fi consultat aici

Persoanele interesate și care îndeplinesc cerințele de eligibilitate pot transmite CV-urile, însoțite de o scrisoare de intenție de o (1) pagină, la adresa film@cultura.ro, în perioada 3 - 13 octombrie 2023. Detalii despre primirea scrisorilor de intenție pot fi găsite aici.

Sursa: Ministerul Culturii

Vizualizări: 188