Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Câștigătorii premiilor „Noul Bauhaus european”

Joi, 22 iunie 2023, Comisia Europeană a anunțat 15 de câștigători ai premiilor „Noul Bauhaus european” (NBE) 2023 și 14 de proiecte selectate, care beneficiază de investiții în valoare de 65 de milioane euro în cadrul primei cereri de propuneri „Inițiativă urbană europeană – acțiuni inovatoare” din cadrul politicii de coeziune. 

Premiile „Noul Bauhaus european” 2023

Dintre cei 61 de finaliști, 15 câștigători cu inițiative exemplare ale noului Bauhaus european vor primi un premiu în valoare de până la 30,000 euro și un pachet de comunicare pentru a-i ajuta să își dezvolte și să își promoveze în continuare proiectele și conceptele.

Câștigătorii „New European Bauhaus Champions” care primesc un premiu în valoare de 30,000 EUR pentru proiectele realizate sunt:

  • Community Garden in Podgorica (Muntenegru) câștigătoare a votului public online;
  • Ripple (Irlanda) în categoria Reconnecting with nature;
  • Sacromonte Caves Museum (Spania) în categoria Regaining a sense of belonging;
  • Aalborg East: From isolated to inclusive (Denemarca) în categoria Prioritising the places and people that need it the most;
  • TOVA (Internațional) în categoria Shaping a circular industrial ecosystem and supporting life-cycle thinking.

Câștigătorii „New European Bauhaus Rising Stars”, candidați sub 30 de ani, care primesc un premiu în valoare de 15,000 euro pentru conceptele lor promițătoare, sunt: 

  • Roofscapes (Franța) câștigătoare a votului public online;
  • Noi Ortadini Community Garden in Matera (Italia) în categoria Reconnecting with nature; 
  • Nature's Library (Lituania) în categoria Regaining a sense of belonging;
  • SAGA - a healing journey through play (Danemarca) în categoria Prioritising the places and people that need it the most;
  • REATIVE FACTORY SHOP (Franța) în categoria Shaping a circular industrial ecosystem and supporting life-cycle thinking.

Câștigătorii „New European Bauhaus Education Champions” care primesc un premiu în valoare de 30,000 euro pentru inițiative de învățare și educație sunt: 

  • Klimaatspeelplaats (Belgia) câștigătoare a votului public online;
  • Floating University Berlin (Germania) în categoria Reconnecting with nature;
  • Science in Migrant Communities (Internațional) în categoria Regaining a sense of belonging
  • Danube Design Lab Ruse (Bulgaria) în categoria Prioritising the places and people that need it the most;
  • Land &Hand (Țările de Jos) în categoria Shaping a circular industrial ecosystem and supporting life-cycle thinking.

Cea de a treia ediție a premiilor a primit peste 1,400 de candidaturi din partea statelor membre ale UE și, pentru prima dată, cereri de inițiative în Balcanii de Vest. În contextul Anului european al competențelor, premiile 2023 au inclus, de asemenea, o componentă suplimentară axată pe educație și învățare.

Premiile sărbătoresc și recompensează exemple de proiecte și idei existente ale tinerelor talente, pentru a face Europa mai durabilă, mai frumoasă și mai favorabilă incluziunii. Descoperiți toate informațiile despre finaliști și proiectele lor pe pagina de internet a premiilor NBE.

Prima IUE – laureați ai acțiunilor inovatoare

Cei 14 de laureați ai primei cereri de propuneri a Inițiativei urbane europene – Acțiuni inovatoare dedicată noului Bauhaus european provin din contexte urbane diferite ale UE, reprezentând 12 de țări ale UE, majoritatea orașelor mici și mijlocii. Laureații primei cereri de propuneri pentru acțiuni inovatoare din cadrul UE sunt, pentru fiecare domeniu prioritar:

  • „Construirea și renovarea într-un spirit de circularitate și de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon”: NatUR-W (Lorca, Spania) și Viana S + T + ARTS Centre (Viana do Castelo, Portugalia);
  • „Conservarea și transformarea patrimoniului cultural”: ImperfectCity (Aarhus, Danemarca) și S4T (Rovereto, Italia);
  • „Adaptarea și transformarea clădirilor pentru soluții de locuințe accesibile”: AHA Budapesta (Budapesta, Ungaria), Rock the Block (Egaleo, Grecia), SHARE (Fuenlabrada, Spania) și SOFTAcademy (Tallin, Estonia);
  • „Regenerarea spațiilor urbane”: RELAUNCHTOWIN (Burgas, Bulgaria), Time2Adapt (Lille European Metropolis, Franța), WATSUPS (Mechelen, Belgia), We-Z (districtul III Roma – Montesacro, Italia), Parcuri urbane de biodiversitate (Turku, Finlanda) și interact Green (Varaždin, Croația).

Sprijinite cu 65 de milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, proiectele câștigătoare vor servi drept o nouă generație de demonstratori NBE în domeniul construirii și renovării într-un spirit de circularitate și durabilitate, al conservării și consolidării patrimoniului cultural, al adaptării și transformării clădirilor pentru soluții locative la prețuri accesibile și al regenerării spațiilor urbane. Fiecare proiect va primi o cofinanțare de până la maximum 5 milioane euro din FEDR, iar punerea în aplicare a proiectului ar trebui să aibă loc într-o perioadă de maximum 3,5 ani.

Inițiativa a suscitat un interes puternic în întreaga UE, cu 99 de candidaturi din partea a 21 de state membre ale UE și a 125 de autorități urbane, dintre care 76 % din orașele mici și mijlocii (mai puțin de 250 000 de locuitori).

Pentru mai mult detalii click aici.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 159