Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Politica de Coeziune, subiectul central în cadrul conferinței de la Sibiu

Comitetul European al Regiunilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu au organizat joi, 22 iunie 23, o conferință cu tema Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție justă.

La eveniment au participat alături de aleși regionali și locali din UE, reprezentanții statelor membre și oficiali din Comisia Europeană, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor, Adrian Răulea, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, precum și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE al Comitetului Regiunilor. Totodată, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, s-a adresat participanților în cadrul unei intervenții online.

Participanții au avut ocazia să dezbată rolul politicii de coeziune în procesele de redresare și tranziție justă și modul în care politicile Uniunii Europene și instrumentele de investiții pot sprijini în mod eficient obiectivele pe termen lung ale coeziunii în viitor. Potrivit comunicatului oficial, această dezbatere va contribui, de asemenea, la lucrările în curs ale Comitetului European al Regiunilor cu privire la avizul său privind viitorul politicii de coeziune după 2027, ai cărui coraportori sunt președintele Cordeiro și primarul Boc.

Conferința s-a axat pe aspecte-cheie privind rolul politicii de coeziune în procesul de redresare, promovarea unei tranziții juste și implicațiile revizuirii cadrului financiar multianual pentru politica de coeziune.

„Pentru viitor, dorim să dăm un nou impuls politicii de coeziune. Doar o politică de coeziune puternică, cu un narativ politic conform căruia coeziunea trebuie să fie susținută de toate politicile UE, poate asigura că cetățenii vor avea un puternic sentiment de apartenență la proiectul European. Politica de coeziune nu este doar finanțare, ci și programare, parteneriat și crearea de politici”, a declarat Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.

„Politica de Coeziune este pentru România principala politică de investiții prin care finanțăm cele mai importante proiecte de dezvoltare ale țării. Cele 16 Programe prin care România va atrage banii europeni, aprobate de Comisia Europeană la sfârșitul anului trecut, vor consolida poziția regiunilor în UE și dezvoltarea teritorială armonioasă, bazată pe prioritățile locale și provocările globale. Vorbim de provocări, dar mai ales de soluții adaptate deoarece credem în abilitatea regiunilor de a se redresa în urma efectelor negative ale crizelor, dar și în abilitatea lor de a exploata oportunitățile de dezvoltare”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 142