Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PAC 2023-2027: Cadrul juridic privind asigurarea recoltelor, publicat în dezbatere publică

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat miercuri, 5 aprilie 2023, în dezbatere publică un proiect de Ordin prin care se creează cadrul juridic necesar punerii în aplicare a intervenției IS-V-03 „Asigurarea recoltelor”, din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.

Proiectul de ordin reglementează criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenției IS-V-03 „Asigurarea recoltelor”, astfel: 

  • Asistența financiară din partea Uniunii Europene pentru asigurarea recoltelor nu depășește:

a) 80 % din costul primelor de asigurare plătite de producători pentru a se asigura împotriva pierderilor cauzate de fenomene climatice nefavorabile care pot fi asimilate unor dezastre naturale;

b) 50 % din costul primelor de asigurare plătite de producători pentru a se asigura împotriva:

  • pierderilor menționate la litera (a) și a pierderilor cauzate de alte fenomene climatice nefavorabile;
  • pierderilor cauzate de animale, de boli ale plantelor sau de infestări cu dăunători.
  • Pentru a beneficia de sprijin financiar în cadrul intervenției de asigurare a recoltelor, solicitantul, persoană fizică sau juridică, trebuie să depună până la data de 15 octombrie a fiecărui exercițiu financiar din perioada de programare 2024-2027, la centrele județene ale APIA, o cerere de plată însoțită de documentele suport necesare.
  • Taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor suportate de beneficiar nu este eligibilă, cu excepția cazului în care taxa respectivă nu poate fi recuperată în temeiul legislației în vigoare în materie de TVA.
  • Cererile de plată vor fi admise la finanțare având în vedere sumele disponibile pentru această intervenție, până la atingerea plafonului maxim anual.
  • Toți solicitanții care îndeplinesc condițiile de eligibilitate au dreptul la plată, în limita plafonului anual disponibil.
  • Pentru a se asigura că plafonul bugetar anual al intervenției nu este depășit, APIA aplică un sistem de avertizare timpurie și de monitorizare în ceea ce privește cheltuielile din FEGA și disponibilitatea angajării fondurilor.

Prin accesarea acestui tip de intervenție producătorii viticoli vor putea să-și crească gradul de reziliență a exploatațiilor viticole la impactul negativ al factorilor climatici, precum şi în urma pierderilor provocate de animalele sălbatice.

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, pe adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro 

Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului.

Descarcă documentul

Sursa: MADR

Vizualizări: 186