Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Investiții în valoare de peste 950 milioane de lei pentru modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), în calitate de coordonator de reforme și investiții aferente Componentei 4 – Transport sustenabil din cadrul Pilonului 1 – Tranziția spre o economie verde din Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a semnat vineri, 31 martie 2023, două contracte de finanțare cu Compania Națională de Căi Ferate „CFR” S.A, în calitate beneficiar, pentru modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare.

Cele două proiecte semnate contribuie la atingerea țintelor și jaloanelor asumate de MTI în cadrul Reformei 1. Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră / Dezvoltarea infrastructurii feroviare şi managementul traficului feroviar / Investiția 1. Modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare.

Prin contractul de finanțare nr. 22/27.03.2023 aferent proiectului de tip „Reînnoiri" – „București – Pitești -Lucrări de înlocuire la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii”, se restabilesc parametrii tehnici ai suprastructurii căii de pe raza SRCF București și SRCF Craiova. 

În prezent, liniile prezintă un grad ridicat de uzură la întreg ansamblul de elemente din care este alcătuită calea ferată, având o stare tehnică necorespunzătoare, iar trecerile la nivel prezintă degradări care îngreunează trecerea vehiculelor peste calea ferată. În urma efectuării lucrărilor de înlocuire la rând a elementelor componente ale suprastructurii căii, linia de cale ferată va fi adusă la parametrii pentru viteza de circulație de 120 km/oră a trenurilor de călători și de 80 km/oră a trenurilor de  marfă și implicit vor fi ridicate și restricțiile de viteză.

Acest proiect reprezintă una din măsurile de îmbunătățire a siguranței traficului și securității transporturilor, contribuind și la eliminarea restricțiilor de viteză, care va conduce la creșterea vitezei de circulație pentru trenurile de călători și marfă.

Valoarea totală a acestui proiect este de 920.206.135,20 lei, din care valoarea fondurilor nerambursabile alocate prin PNRR este 773.282.466,57 lei.

Totodată, prin contractul de finanțare nr. 23/27.03.2023 aferent proiectului „Centralizări electronice și electrodinamice – etapa I - Elaborarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție”, vor fi realizate documentațiile tehnico-economice în vederea implementării intervențiilor de centralizări electronice și electrodinamice din cadrul sectorului feroviar.

Valoarea totală a proiectului este de 30,909,867.06 lei, din care valoarea fondurilor nerambursabile din PNRR este de 25,974,678.20 lei.

Preconizate a se finaliza la sfârșitul anului 2023, proiectele contribuie la creșterea eficienței operațiunilor din nodurile feroviare și a nivelului de siguranță a traficului feroviar prin modernizarea instalațiilor mecanice.

Sursa: MTI

Vizualizări: 166