Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Progrese notabile in derularea celui mai complex program de infratire institutionala din Europa

Progrese notabile in derularea celui mai complex program de infratire institutionala din Europa

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a gazduit, joi si vineri, cea de-a doua intalnire bianuala a Comitetelor de Coordonare pentru proiectele de twinning (infratire institutionala), care se desfasoara la nivelul agentiilor regionale si al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Cel mai complex program de infratire institutionala din Europa, in valoare de 12 milioane de euro, are ca scop imbunatatirea capacitatii agentiilor de protectie a mediului in implementarea acquis-ului comunitar.

Cele noua proiecte de twinning, finantate in cadrul programului PHARE 2004, sunt sustinute de zece state si se vor derula pana la sfarsitul anului 2007. Ele sprijina Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si agentiile regionale in indeplinirea responsabilitatilor privind capacitatea institutionala, planificarea si politicile de mediu, procedura de autorizare integrata, gestiunea deseurilor, calitatea aerului, biodiversitatea si protectia naturii, chimicalele si legislatia orizontala. Cu exceptia proiectului de la ARPM Bacau, care a demarat in urma cu doua luni, toate proiectele au finalizat componenta privind evaluarea institutionala, anul acesta avand loc doua intalniri comune de discutii si recomandari.

Reuniunea de vineri a fost condusa de Attila Korodi, secretar de stat MMGA, care a apreciat ca proiectele se dovedesc deosebit de utile, prin suportul pe care il ofera zi de zi, nu numai la nivel local si regional, dar si la nivel national. „Cu putine exceptii, sunt deja obtinute rezultate palpabile privind autorizarea IPPC, desemnarea siturilor Natura 2000, planificarea la nivel regional, evaluarea nevoilor de instruire”, a apreciat Korodi, care a remarcat insa si ca „este nevoie de o implicare mai activa a directiilor tehnice din MMGA si ANPM in furnizarea de feedback la timp catre echipele de experti de la nivel regional, deoarece activitatile din aria de focusare a fiecarui proiect sunt activitati ce privesc nivelul central.”

Participantii au apreciat flexibilitatea dovedita pana acum de echipele Statelor Membre care implementeaza aceste proiecte. A fost prezentat si dezbatut si calendarul viitoarelor actiuni ce se vor desfasura pe parcursul acestui an si au fost discutate si probleme organizatorice.

O pagina web dedicata proiectelor de twinning, incluzand rezultatele obtinute pana la acest moment, este gazduita de site-ul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. click aici pentru a citi tot articolul

Vizualizări: 100