Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Secretarul de stat Carmen Moraru: Suntem printre primele șapte state din UE care au depus două cereri de plată prin PNRR

The Economist a organizat la București  cea de-a treia ediție a „Romanian Business & Investment Roundtable”, eveniment la care personalități ale lumii politice, economice, bancare și analiști au prezentat măsuri economico-sociale necesare depășirii crizelor specifice actualei conjuncturi internaționale.

Din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a participat doamna Carmen Moraru, secretar de stat, care a abordat atât stadiul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, cât și al programelor operaționale finanțate din fonduri structurale.

„Datorită importanței deosebite pe care o are implementarea investițiilor din PNRR, vreau să subliniez atenția și efortul pe care le acordăm îndeplinirii jaloanelor și condițiilor din PNRR în vederea accesării în continuare a proiectelor din Plan. În decembrie anul trecut, România a depus cea de-a doua cerere de plată pentru care  Comisia face, încă, evaluarea tehnică a cererii. Ne-au fost solicitate clarificări, iar în acest moment suntem în procesul de a transmite documentele și răspunsurile necesare. Estimăm și sperăm că în aprilie vom avea evaluarea pozitivă a Comisiei. România este printre cele 7 state membre care au transmis a doua cerere de plată, de precizat fiind că doar 2 (Spania și Italia) au transmis cererea de plată 3. Așadar, suntem în media europeană”, a declarat doamna secretar de stat Carmen Moraru.

În 2023, prin PNRR vor fi lansate 44 de apeluri cu o valoare de 4,5 miliarde euro, în acest moment fiind deja încheiate peste 8400 de contracte de finanțare cu o valoare de 12 milioane euro euro. 

În 2022, România a primit aprobarea  pentru  cele 16 programe aferente Politicii de Coeziune 2021-2027, prin care  România va beneficia 46 de miliarde de euro și pentru care ne-am pregtit astfel încât la mijlocul lunii mai să lansăm majoritatea ghidurilor pentru apelurile respectivelor programe.

Pentru prima dată, avem 8 programe naționale și 8 programe regionale, ADR-urile având  rolul de autorități de management care pot gestiona fondurile alocate și care răspund cel mai bine nevoilor regiunilor pe care le reprezintă.

„În acest an, finalizăm  investițiile din programele 2014-2020, obiectivul nostru fiind  rata de absorbție de peste 95%, 2023 fiind ultimul an de eligibilitate a cheltuielilor pentru proiectele din această perioadă de programare. Tot pentru următoarea perioadă, ne-am propus simplificarea procedurilor și a ghidurilor coroborată cu  digitalizarea pentru ca să beneficiem de o mai bună flexibilitate în procesul accesării și implementării proiectelor și avem speranța ca noul sistemul informatic MySMIS să fie finalizat până la sfârșitul lunii mai. Ca răspuns la crizele suprapuse cu care ne-am confruntat, am încercat  să găsim soluții pentru finanțarea  măsurilor de depășire a crizei atât în sprijinul companiilor, cât  și al populației. Am inițiat apeluri atât pentru a crește nivelul eficienței energetice la nivelul companiilor dar și a independenței energetice. Doar pentru acest tip de măsură am alocat 1 miliard euro în sprijinul IMM-urile și a altor tipuri de companii care se confruntă în acest moment cu grave dificultăți. Subliniez că MIPE a acționat împreună cu ceilalți factori decizionali pentru găsirea unor soluții pentru cetățenii și familiile cu vulnerabilități. Pentru a putea depăși situațiile critice, MIPE a oferă finanțare pentru peste 2 milioane de carduri pentru energie (700 lei/card), 5 tranșe de pachete alimentare pentru 1,18 milioane de beneficiary și 5 tranșe de carduri de 250 lei pentru 2,4 milioane de cetățeni”, a declarat doamna Carmen Moraru, secretar de stat.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 192