Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POC: Bugetul schemei de ajutor de minimis pentru Acțiunea 4.1.1 a fost suplimentat cu 20 milioane de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat miercuri, 21 decembrie 2022, faptul că Schema de ajutor de minimis prin care se finanțează, Acțiunea 4.1.1 „Investiții în activități productive din POC 2014–2020”, destinată refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor furnizoare de servicii din mai multe sectoare ale economiei naționale afectate de pandemia de covid-19 cum ar fi învățământ, sănătate, asistență socială, reparații de echipamente și aparatură, servicii de coafură, etc., a fost recent modificată prin Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 3145/12.12.2022.

Astfel, bugetul disponibil acțiunii a fost suplimentat cu 20 milioane euro, adică cu peste o treime din bugetul inițial de 59.690.099 euro. De asemenea, perioada până la care trebuie să se finalizeze evaluarea proiectelor depuse de solicitanți și semnarea contractelor de finanțare a fost prelungită până la data de 31 martie 2023. Aceste modificări vor permite finanțarea unui număr mai mare de proiecte decât cel prevăzut conform bugetului inițial.

În cadrul apelului de proiecte lansat la finele lunii august a acestui an și desfășurat pe platforma electronică „Granturi IMM”, au fost depuse 673 proiecte, ce totalizează peste 109 milioane euro ca valoare solicitată. Până la momentul de față au intrat în procesul de evaluare – selectare aproximativ jumătate din proiectele depuse, adică pentru 319 proiecte, reprezentând peste 53 milioane euro ca valoare solicitată.

Dintre acestea, evaluarea a fost deja finalizată pentru 236 dintre proiecte, cu următoarele rezultate: 133 proiecte admise în vederea finanțării – reprezentând 23 milioane euro și 103 proiecte respinse ca neeligibile – reprezentând aproximativ 16 milioane euro.

Până la finele trimestrului întâi al anului viitor, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate va finaliza verificarea și evaluarea tuturor proiectelor depuse și va încheia contractele cu toți beneficiarii admiși.

În contextul suplimentării cu 20 milioane a bugetului schemei de ajutor, MIPE estimează că toate proiectele eligibile depuse, adică toate proiectele care au avut un punctaj la depunere de cel puțin 60 puncte vor primi finanțarea solicitată în măsura în care sunt admise ca eligibile în urma procesului de verificare și evaluare.

Ajutorul în cadrul acțiunii menționate se acordă afacerilor eligibile solicitante sub formă de granturi cu o valoare cuprinsă între 50.000 și 200.000 euro per proiect. Modificările adoptate au ca scop îmbunătățirea impactului pozitiv al acestor finanțări asupra sectoarelor economice vizate.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 939