Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Dezvoltării devine autoritate națională privind mobilitatea urbană durabilă

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a aprobat, în ședința de luni, 19 decembrie 2022, proiectul de Lege privind mobilitatea urbană durabilă, act normativ care stabilește condițiile necesare pentru un sistem de mobilitate durabil, echitabil, eficient și incluziv pentru realizarea unor condiții mai bune de mobilitate în zonele urbane și rurale, reducerea gazelor cu efect de seră din transporturi și pentru creșterea siguranței rutiere în zonele urbane, utilizând soluții verzi și digitale.

Potrivit informației de presă privind actele normative aprobate în cadrul ședinței Guvernului României din 19 decembrie 2022, actul normativ privind mobilitatea urbană durabilă stabilește cadrul general și instituțional pentru promovarea și gestionarea mobilității urbane durabile la nivel național.

Obiectivul acestei reforme este de a îmbunătăți condiţiile de mobilitate în zonele urbane și rurale, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate de transporturi și de a spori siguranța rutieră în zonele urbane, prin soluții digitale și ecologice de transport.

Beneficiarii direcți sunt autoritățile publice locale și cetățenii, prin reducerea congestiei la nivelul orașelor îmbunătățirea mobilității pentru desfășurarea activităților zilnice atât ale locuitorilor, cât și ale agenților economici.

Autoritățile administrației publice locale sau zonele metropolitane, după caz, sunt responsabile cu monitorizarea Planurilor de mobilitate urbană durabilă, iar Ministerul Dezvoltării va asigura monitorizarea domeniului mobilității urbane durabile și va elabora registrul planurilor de mobilitate urbană durabilă.

Pentru atingerea obiectivelor din domeniul climatic, actul normativ conține și prevederi privind modurile de transport public durabil, inclusiv feroviar și pe apă.

Actul normativ se coroborează cu inițiativa Comisiei Europene de monitorizare a progreselor în domeniul mobilității pe baza unui set de 19 indicatori, care urmează să fie definitivat până la sfârșitul anului 2023.

Intrarea în vigoare a legislației privind mobilitatea urbană durabilă reprezintă un jalon prevăzut în Componenta 10-Fondul local din PNRR, Reforma I. Crearea cadrului pentru mobilitate urbană durabilă. 

Proiectul de lege se corelează cu alte două inițiative lansate de MDLPA – Legea privind zonele metropolitane (adoptată în iunie de Parlament) și Strategia Națională de Dezvoltare Urbană Integrată, aflată în proces de avizare interministerială.

În termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației elaborează ghidul privind elaborarea planurilor de mobilitate urbană durabilă, aprobat prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Autoritățile publice locale care nu respectă prevederile prezentei legi nu vor beneficia de finanțare din programele cu fonduri europene sau fonduri naționale gestionate de autoritățile publice de la nivel central.

Descarcă avizul favorabil cu observații și propuneri, referitor la proiectul de Lege privind mobilitatea urbană durabilă

Sursa: MDLPA&Guvernului României

Documente
Aviz_1427_2022.pdf
Vizualizări: 486