Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Rezultatele Start-Up Nation, Diaspora și Femeia Antreprenor vor fi anunțate în prima parte a lui 2023. Lansarea HoReCa 2, incertă

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat ieri, 6 decembrie 2022, un comunicat care sumarizează stadiul actual al programelor pe care le gestionează și planurile pentru anul viitor.  

Cele 26.500 de proiecte depuse pe Start Up Nation, Diaspora și Femeia Antreprenor sunt în curs de verificare

Conform comunicatului publicat, rezultatele pe edițiile din 2022 ale programelor Start-Up Nation, Diaspora și Femeia Antreprenor ar urma să fie anunțate în prima parte a anului 2023, cele aproape 26.500 de cereri de finanțare depuse în cadrul programelor menționate fiind în curs de verificare.

Planurile pentru 2023. Lansarea HoReCa 2, incertă

În ceea ce privește planurile pentru 2023, printre oportunitățile de finanțare pe care Ministerul urmează să le lanseze se numără schema pentru stimularea incomingului, cea destinată operatorilor economici care activează în domeniul balneo & balneoclimatic, programul de microindustrializare și cel de dezvoltare a incubatoarelor tehnologice.

Nu în ultimul rând, în planurile pentru 2023 se regăsește și măsura HoReCa 2, despre a cărei lansare ministrul Constantin-Daniel Cadariu a declarat, conform comunicatului publicat, că speră „să fie posibilă”, adăugând că  „noi (n.r. MAT) am îndeplinit toți pașii necesari, însă necesită și implicarea altor instituții”.

Incertitudinea lansării HoReCa 2 este întărită și de forma preliminară a proiectuliui de buget de stat pentru 2023, publicat de Ministerul Finanțelor. Conform startupcafe.ro, Schema HoReCa 2 figurează pe lista programelor naționale de sprijin pentru IMM, dar cu zero credite de angajament și zero credite bugetare din bugetul de stat. Nici în cazul Start-Up Nation 3 veștile nu sunt foarte bune. Pentru acesta, momentan nu este alocat nici jumătate din bugetul promis inițial. Pentru detalii, click aici.

Plățile pe IMM AGRI-FOOD urmează să fie finalizate în curând

În comunicatul oficial al MAT se precizează că execuția bugetară în primele 11 luni a fost de 85%, procent raportat la totalul creditelor bugetare acordate instituției pentru anul 2022, în valoare de 3.882.519.000 lei. Plățile efectuate în această perioadă însumează 3.321.997.305 lei.

Încă de la începutul acestui an, MAT a virat toate sumele aferente măsurii HoReCa 1 către aplicanții eligibili, fiind acordate, totodată, ultimele granturi beneficiarilor celui de-al doilea apel al Măsurii 1 și celor ai Măsurii 2. Programele menționate, dedicate compensării pierderilor suferite de antreprenori în urma resticțiilor impuse de pandemia COVID-19, se află în etapa de monitorizare.

Cu privire la stadiul plăților pentru programul IMM AGRI-FOOD, ministerul a menționat că, la acest moment, dintr-un total de 3.469 de contracte încheiate, mai puțin de 200 de beneficiari mai așteptă virarea sumelor, acest lucru urmând să se întâmple în scurt timp.

Ana-Maria Apetrei,

Cristina Pojoga,

fonduri-structurale.ro

 

Vizualizări: 6481