Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Ghidul Specific pentru asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial, în consultare publică

Ministerul Energiei a lansat ieri, 18 octombrie 2022, în consultare publică, ghidul specific pentru apelul competitiv - Sprijinirea investiţiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial, Măsura de investiții I5, Componenta C6 Energie, Planul Național de Redresare și Reziliență.

Solicitanții eligibili sunt operatorii economici: microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, dar și întreprinderi mari, entități cu personalitate juridică înregistrate în România și care activează în conformitate cu legislaţia națională în domeniu, pe teritoriul României, respectând condiția înregistrării la ONRC .

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 62.000.000 euro, fonduri europene nerambursabile asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C.6 Energie. Intensitatea ajutorului de stat este de până la 60% din costurile eligibile. Valoarea maximă a ajutorului de stat este de până la 1.200.000 EUR pentru un proiect.

Cheltuieli eligibile:

Active ce pot fi luate în considerare la stabilirea costurilor eligibile finanţabile:

  • Instalaţii/echipamente specifice pentru întreprinderi din industrie, în scopul obţinerii de economii de energie primară, pe baza auditului și bilanţului energetic (de exemplu: motoare, transformatoare, compresoare de aer, pompe, instalaţii/echipamente/sisteme de ventilaţie, sisteme de încălzire/răcire, boilere, arzătoare, schimbătoare de cǎldură, pompe de căldură (tbd), convertoare de frecvenţă, baterii de condensatoare, sisteme integrate de management al consumului de energie şi altele); 
  • Construcţii aferente procesului industrial care face obiectul proiectului de eficienţă energetică (dar numai în scopul funcționării corecte a echipamentelor/instalațiilor).

Perioada de depunere a proiectelor începe pe data de 31.10.2022, ora 10:00 și se încheie pe data de 16.12.2022, ora 24:00.

Atât formularul cererii de finanțare, cât și anexele acesteia, vor fi încărcate în platforma electronică dedicată PNRR. În situația unor eventuale disfuncționalități ale platformei IT, instrucțiunile privind utilizarea unor modalități alternative de depunere vor fi publicate pe site-ul ME. 

Descarcă documentele

Ana-Maria Apetrei,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Ministerul Economiei

Vizualizări: 2279