Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finanțare europeană pentru transformarea municipiului Râmnicu Vâlcea într-un oraș-verde

Potrivit comunicatului de presă publicat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, municipalitatea din Râmnicu Vâlcea a atras fonduri europene în valoare de 15 milioane de euro, printr-un proiect derulat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, care vizează reducerea poluării, prin „Alinierea parcului ETA S.A. la cerințele dezvoltării durabile”.

Proiectul prevede, pe de o parte, modernizarea parcului auto al companiei municipale de transport public de călători, prin achiziționarea a 28 de autobuze nepoluante, ultramoderne, iar pe de altă parte, reabilitarea autobazei ETA S.A.

Lucrările constau în demolarea mai multor clădiri vechi, reabilitarea termică şi modernizarea sediului administrativ, a halei de reparaţii şi revizii auto, a centralei termice, precum și a spălătoriei auto, inclusiv dotarea cu o instalaţie de spălat automatizată. De asemenea, proiectul prevede amenajarea unei parcări acoperite și a unei platforme betonate în suprafaţă de peste 17.000 mp, crearea unor spații verzi și împrejmuirea autobazei, precum şi realizarea unei staţii de alimentare cu combustibili alternativi. Totodată, vor fi modernizate instalațiile sanitare, termice și electrice, iar birourile personalului și spațiile amenajate pentru monitorizarea traficului vor fi dotate cu mobilier şi echipamente IT. 

„Odată cu realizarea acestor lucrări, în cadrul aceluiaşi proiect, vor fi achiziţionate şi 28 de autobuze alimentate cu combustibili alternativi, procedură ce face obiectul unui contract distinct de furnizare produse, urmărindu-se astfel creşterea atractivităţii şi îmbunătăţirea calităţii transportului public local din municipiu ca o alternativă tot mai atractivă la transportul cu autoturismele personale, având drept efect final scăderea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră”, au precizat reprezentanții municipalităţii. 

Valoarea totală a proiectul implementat de Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea este de aproximativ 77,7 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 69,1 milioane de lei. Investițiile sunt derulate în cadrul Axei prioritare 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4E, Obiectivul specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Mai mult, tot în cadrul Axei prioritare 4 a POR 2014-2020, Obiectivul specific 4.1, Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea mai derulează o investiție al cărei beneficiar este compania municipală de transport public ETA S.A. Proiectul cu titlul „Modernizarea staţiilor de îmbarcare/ debarcare, echiparea mijloacelor de transport în comun și dezvoltarea unui centru utilat cu un sistem de management al traficului” are o valoare totală de aproximativ 46,8 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 45,9 milioane de lei.

Sursa: ADR Sud-Vest Oltenia

Vizualizări: 153