Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Trei apeluri cu o alocare totală de 117 milioane de euro pentru sprijinirea integrării pe piața muncii pentru categoriile vulnerabile, lansate spre consultare publică!

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat luni, 5 septembrie 2022, în consultare publică Ghidurile Solicitantului pentru trei apeluri de proiecte finanțate prin Programul Operațional Capital Uman, care sunt menite să sprijine accesul pe piața muncii pentru anumite categorii vulnerabile.

Apelurile au următoarele obiective:

  • sprijinirea calificării profesionale pentru meserii de bază;
  • integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii.

60 de milioane de euro destinați calificării profesionale pentru meseriile de bază

Unul dintre apeluri de proiecte vizează „Îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive în corelare cu nevoile pieței muncii”, și dispune de o alocare financiară de 60 de milioane de euro, cu o valoare maximă a proiectului de 1 milion de euro.

Calendarul acestui apel de proiecte a fost aprobat ieri, 7 septembrie, în ședința de Guvern. Apelul va fi lansat în data de 20 septembrie, cererile urmând a fi depuse între 20 septembrie și 20 octombrie, iar contractarea proiectelor fiind programată pentru perioada 5 – 30 decembrie.

Programele de formare țin cont de nevoile pieței muncii și vizează derularea de programe de formare necesare angajatorilor ce activează în unul din următoarele sectoare economice: turism și eco-turism, textile și pielărie, lemn și mobilă, construcții, industrie auto și componente, procesarea alimentelor și a băuturilor, sănătate și produse farmaceutice, energie și management de mediu, bioeconomie (agricultura, silvicultură, pescuit și acvacultură), biofarmaceutică și biotehnologii.

În cadrul acestor proiecte, sunt eligibile activități precum servicii de informare și consiliere profesională, servicii de mediere a muncii, programe de formare profesională, evaluarea și certificarea competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale. 

Pot solicita finanțare furnizorii acreditați de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, furnizorii autorizați de formare profesională, centrele autorizate de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, universitățile, camerele de comerț și industrie, organizațiile sindicale și patronale, asociațiile și fundațiile.

Ghidul solicitantului poate fi consultat aici.

7 milioane de euro pentru integrarea tinerilor pe piața muncii

Un alt apel stabilește implementarea unor „Măsuri pentru tinerii NEET II – Subvenționarea locurilor de muncă” și beneficiază de o alocare de 7 milioane de euro. Proiectele se adresează tinerilor NEETs absolvenți ai unor instituţii de învăţământ, cu vârsta între 16-29 ani, cu domiciliul sau reședința în regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, înregistrați și profilați de către Serviciul Public de Ocupare, cu accent pe tinerii NEET din mediul rural și cei aparținând minorității rome.

Prezentul apel de proiecte finanțează următoarele tipuri de acțiuni care se adresează grupului țintă prevăzut în prezentul Ghid:

  • Subvenționarea locurilor de muncă (acordarea subvențiilor angajatorilor care angajează tineri NEETs din grupul țintă);
  • Monitorizarea obligațiilor asumate de angajator și/sau tinerii NEET din grupul țintă, ca urmare a intervenției și sprijinului primit.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare tânăr NEET absolvent, o sumă în cuantumul  precizat de art. 80 din Legea nr.76/2002.

Ghidul solicitantului este disponibil aici.

50 de milioane de euro pentru integrarea pe piața muncii a categoriilor vulnerabile

Cel de-al treilea apel de proiecte vizează „Stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie Romă, persoane din mediul rural” din regiunile mai puțin dezvoltate. El va finanța măsuri de ocupare, stimularea angajatorilor prin acordarea de stimulente financiare (subvenții) pentru a crea noi locuri de muncă sau a le ocupa pe cele existente cu persoane din grupurile vulnerabile, sprijinirea persoanelor care găsesc un loc de muncă într-o altă zonă/regiune să se adapteze la noul lor mediu, prin acordarea de prime de mobilitate (de instalare și încadrare) și de activare. Finanțarea pentru acest tip de proiecte este de 50 milioane de euro.

Grupul țintă pentru acest proiect cuprinde:

Șomeri şi persoane inactive, cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilități, persoanele cu nivel redus de educație;

  • Cetățeni români aparținând minorității roma;
  • Persoanele din mediul rural în special cele din agricultura de subzistență și semi-subzistență.

Acest apel finanțează următoarele tipuri de acțiuni:

  • Subvenționarea locurilor de muncă (acordarea subvențiilor angajatorilor care angajează persoane din grupul țintă) – activitate obligatorie și relevantă;
  • Monitorizarea obligațiilor asumate de angajator și/sau persoanele din grupul țintă, ca urmare a intervenției și sprijinului primit – activitate obligatorie și relevantă.

Ghidul solicitantului este disponibil aici

Observaţiile şi sugestiile pot fi trimise până la data de 15 septembrie 2022, pe adresa: consultare.pocu@mfe.gov.ro.

Sursa: MIPE 

Vizualizări: 806