Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AFCN a dat startul unei noi sesiuni de depunere a proiectelor culturale

La 1 septembrie 2022, Administrația Fondului Cultural Național a deschis apelul de proiecte culturale în cadrul sesiunii de finanțare 1/2023 și apelul de programe multianuale, sesiunea 2023-2024.

Bugetul de 22 milioane de lei prevăzut de Consiliul AFCN pentru proiecte culturale este distribuit pe 12 arii tematice: Arte vizuale, Teatru, Muzică, Dans, Artă digitală și noile medii, Intervenție culturală, Rezidențe de creație, Educație prin cultură, Promovarea culturii scrise, Patrimoniu cultural material, Patrimoniu cultural imaterial, Proiecte cu caracter repetitiv.

Apelul pentru programe multianuale are alocat un buget de 3 milioane de lei și este destinat programelor derulate până la finalul anului 2024.

În cadrul acestei sesiuni de finanțare membrii Consiliului au horărât creșterea plafoanelor de finanțare, în funcție de arie, ținând cont de creșterea generală a prețurilor.

Un operator cultural poate înscrie maximum 2 (două) oferte culturale pe sesiune dintre care un singur program multianual, cu condiția să nu aibă în derulare un program multianual.

Se menține condiția de eligibilitate ca ofertele culturale depuse să nu fie co-finanțate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis.

Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online începe pe 1 septembrie și se încheie pe 30 septembrie 2022, ora 24:00 dar AFCN va asigura asistența tehnică până la ora 17:00.

Pentru mai multe detalii puteți consulta rubrica noastră de alte finanțări

Noutăți

Începând cu acest apel de proiecte platforma AFCN a fost instalată la o nouă adresă (www.afcn-proiecte.ro) și actualizată. Toți solicitanții vor trebui să își creeze un nou cont de acces pentru a putea încărca cererea de finanțare. Semnalăm introducerea de limitări privind numărul de caractere pentru anumite câmpuri.

Ca urmare a actualizării Ordonanței Guvernului nr.51/1998, această sesiune mai aduce o serie de noutăți. Solicitanții de finanțări nerambursabile trebuie să țină cont la definirea bugetului de următoarele prevederi:

  • o cheltuială eligibilă din cadrul proiectului nu poate fi finanțată din mai multe surse publice de finanțare;
  • sursele complementare de finanțare ale proiectului cultural pot proveni inclusiv din:
    • realizarea de activități generatoare de venituri precum: vânzarea biletelor de intrare, perceperea unei taxe de participare, vânzarea cărților, publicațiilor şi/sau a altor produse culturale etc.;
    • contribuție în natură echivalentă activităților de voluntariat, cuantificabile prin raportare la valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru fiecare contract de voluntariat.
  • poate fi prevăzută o sumă forfetară de 5% pentru cheltuieli indirecte eligibile cum sunt: chirii pentru spațiile în care îşi desfăşoară activitatea beneficiarul, consumabile, costuri pentru comunicații, cheltuieli cu energia electrică etc.
  • taxa pe valoarea adăugată şi orice alte taxe sunt cheltuieli neeligibile din finanțarea solicitată de la AFCN. Prin urmare sumele solicitate în buget de la AFCN vor fi înscrise fără TVA.

Întrucât solicitantul are obligația de a menționa în cererea de finanțare toate sursele publice de finanțare, existente sau solicitate la momentul depunerii acesteia, a fost actualizată declarația pe proprie răspundere, informațiile găsind corespondență în structura bugetului.

AFCN semnalează introducerea unei anexe, în care solicitantul are obligația de a renunța datele de identificare ale fiecărui proiect/program cultural, pentru care depune cerere de finanțare în cadrul unei sesiuni la AFCN, evidențiind diferențele specifice privind scopul, obiectivele, perioada de derulare ale fiecăruia.

Invitație evaluatori

AFCN invită experții interesați să se implice în procesul de evaluare a proiectelor depuse în sesiunea I/2023 să-și înscrie candidatura în aplicația online. Candidatura se depune individual, începând cu 1 septembrie a.c., prin completarea unui profil personal în aplicația online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două arii tematice de expertiză. Cei care au deja creat profilul trebuie să activeze opțiunea referitoare la sesiunea curentă. Mai multe informații sunt disponibile aici

Termenul limită pentru înscrierea ofertelor culturale și a candidaturii evaluatorilor este 30 septembrie 2022, ora 24:00.

Sursa: AFCN

Vizualizări: 869