Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Asociația Europeană a Consultanților în Inovare a lansat cea de-a doua actualizare a ghidului NextGenerationEU! Sinteze, exemple de proiecte și informații noi despre programele și apelurile de finanțare din PNRR

La un an de la adoptarea primelor planuri de redresare și reziliență la nivelul Uniunii Europene, primele proiecte încep deja, iar EAIC lansează o nouă versiune a publicației sale emblematice „Ghidul NGEU” cu proiecte concrete care arată cum se materializează, pe teren, planul de redresare al UE.

Astăzi, 29 iunie 2022, EAIC lansează a doua actualizare a raportului „NextGenerationEU Guide, for the industry to better understand and seize its opportunities”(n.r. Ghidul NextGenerationEU dedicat industriei pentru a înțelege și beneficia de oportunitățile disponibile). Prima ediție a fost lansată în iulie 2021, când primele planuri naționale de redresare erau adoptate de Comisia Europeană.

  • Noua ediție include proiecte care au început deja să fie implementate în toată Europa pentru a se recupera după pandemia de COVID-19.
  • Raportul sintetizează planurile naționale de redresare din 26 de state membre ale UE pentru a cheltui 750 de miliarde de euro prevăzute de NextGenerationEU, planul de redresare al UE anunțat în 2021.
  • Această nouă actualizare include informații rezumate despre apelurile deschise și planificate în fiecare țară pentru a implementa planurile de redresare.
  • Statele membre au trebuit să dedice cel puțin 37% din cheltuieli măsurilor care contribuie la obiectivele climatice și cel puțin 20% obiectivelor digitale.
  • Este favorizată colaborarea internațională în lanțuri valorice strategice, cum ar fi hidrogenul, bateriile sau semiconductoarele, pentru a reduce dependența Uniunii Europene de tehnologiile străine, raportul rezumă pe unde își concentrează eforturile țările UE.

Raportul recent actualizat include informații noi despre programele și apelurile naționale care sunt programate sau sunt în curs de desfășurare, „Acest raport intenționează să ofere transparență cu privire la oportunitățile pe care NGEU le oferă IMM-urilor și industriilor din întreaga Europă, arătând cât de eficient este planul de redresare al UE”. Alex Alvarez, membru al Consiliului EAIC și coordonator al raportului.

Noua actualizare include exemple de proiecte care sunt deja lansate la exact un an de la lansarea planului.

Printre exemplele de proiecte deja lansate, raportul evidențiază câteva dintre ele, precum:

  • În Bulgaria, un proiect de digitalizare a sectorului educațional va finanța peste 2240 de unități în domeniul STEM: știință, tehnologie, inginerie și matematică, în total, pentru acest proiect sunt prevăzute peste 246 milioane de euro
  • În Republica Cehă, un proiect de transformare digitală va ajuta mai multe administrații publice din țară să fie mai bine pregătite pentru a face față atacurilor cibernetice. Proiectul are o dimensiune totală de 74 de milioane de euro.
  • În Estonia, unele municipalități locale sunt sprijinite cu un buget de 5 milioane de euro pentru a construi 24 km de infrastructuri pentru biciclete și alei pietonale pentru a reconecta rețelele existente de biciclete și pietoni
  • În Grecia, un model de prognoză inteligentă pentru nave susținut de senzori digitali integrați este în curs de dezvoltare de către compania Sigma Electronics cu universități și centre de cercetare, bugetul total este de 800.000 de euro
  • În Italia, 5 Centre naționale dedicate cercetării de frontieră în domeniile tehnologice în conformitate cu prioritățile agendei europene de cercetare și Planul național de cercetare 2021-2027 sunt create de Universitatea Federico II. Bugetul va fi între 200 și 400 de milioane de euro. Aceste centre urmăresc îmbunătățirea productivității durabile și promovarea rezistenței la schimbările climatice; reducerea deșeurilor și a impactului asupra mediului; să dezvolte strategii de economie circulară, să promoveze dezvoltarea siguranței, trasabilității și tipicității în lanțurile de aprovizionare agroalimentară.
  • În Portugalia, 5 municipalități diferite: Chaves, Melgaço, Rio Maior, Campo Maior, Beja creează spații demonstrative, în conformitate cu noile agende climatice și digitale, testând soluții integrate în domeniul energiei regenerabile; Autoconsum; Stocare a energiei; Mobilitate durabilă; 5G și prevenirea incendiilor. Buget total: 65 de milioane de euro.

Despre EAIC

Asociația Europeană a Consultanților în Inovare (EAIC) reunește consultanți activi în domeniul inovației în domeniul proiectelor europene de cercetare și inovare. Grupul își propune să faciliteze schimbul și promovarea celor mai bune practici și povești de succes, precum și să susțină abilitățile profesionale și expertiza în proiectele europene de CDI. Astăzi, grupul reunește 52 de membri, activi în peste 29 de țări din Europa.

Fonduri-structurale.ro este membru EAIC încă din 2020 și a contribuit activ la realizarea raportului.

Antonia Anton,

fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 486