Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Norme revizuite privind ajutoarele de stat aplicabile proiectelor importante de interes european comun, adoptate de Comisia Europeană

Comisia Europeană a adoptat ieri, 25 noiembrie 2021, o comunicare revizuită referitoare la normele privind ajutoarele de stat aplicabile proiectelor importante de interes european comun („Comunicarea privind PIIEC”). Comunicarea privind PIIEC revizuită se va aplica de la 1 ianuarie 2022.

Aceasta stabilește criteriile pe baza cărora Comisia evaluează sprijinul acordat de statele membre pentru PIIEC transfrontaliere care surmontează disfuncționalitățile pieței și permit inovarea revoluționară în sectoare și tehnologii cheie, precum și investiții în infrastructură, cu efecte de propagare pozitive pentru economia UE în general.

Comisia a adoptat Comunicarea revizuită privind PIIEC în urma unei evaluări a normelor actuale efectuată în 2019 ca parte a verificării adecvării ajutoarelor de stat și în urma unei ample consultări a tuturor părților interesate cu privire la textul revizuit propus al comunicării. Printre aceste părți interesate s-au numărat state membre, asociații de întreprinderi, grupuri de interese, societăți individuale, ONG-uri și cetățeni.

Comunicarea revizuită privind PIIEC include o serie de ajustări specifice pentru a reflecta experiența dobândită în urma aplicării Comunicării din 2014 privind PIIEC și pentru a alinia normele relevante la prioritățile actuale ale UE. În special, comunicarea revizuită:

  • Consolidează și mai mult caracterul european și deschis al PIIEC, prevăzând că PIIEC trebuie să implice în mod normal cel puțin patru state membre și impunând ca PIIEC să fie concepute într-un mod transparent și incluziv. În acest fel, toate statele membre sunt informate cu privire la posibila lansare a unui PIIEC, de exemplu prin intermediul contactelor și al reuniunilor pregătitoare, și că li se oferă posibilitatea de a participa dacă sunt interesate.
  • Facilitează participarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în cadrul PIIEC și sporește beneficiile implicării acestora, prin facilități specifice pentru evaluarea compatibilității ajutorului acordat IMM-urilor, cum ar fi posibilitatea ca întreprinderile mai mici să aibă o contribuție proprie la proiecte mai limitată decât cea cerută în general. Comunicarea revizuită încurajează, de asemenea, colaborările dintre întreprinderile mai mari care participă la un PIIEC și IMM-uri.
  • Își aliniază obiectivele la prioritățile actuale ale UE. În acest sens, de exemplu, pentru a sprijini strategiile de mediu ale UE și pentru a accelera tranziția verde a UE, Comunicarea revizuită privind PIIEC prevede obligația statelor membre de a furniza dovezi privind conformitatea proiectelor notificate cu principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative”. De asemenea, comunicarea revizuită privind PIIEC clarifică criteriile pentru combinarea fondurilor UE cu cele naționale.

În același timp, Comunicarea revizuită privind PIIEC confirmă cerința ca PIIEC să producă efecte de propagare pozitive semnificative în întreaga UE și menține, de asemenea, garanții solide pentru a se asigura că ajutorul este limitat la ceea ce este necesar și pentru a preveni denaturarea nejustificată a concurenței.

Context

PIIEC sunt proiecte transfrontaliere revoluționare ambițioase de inovare și infrastructură desfășurate de statele membre, care pot contribui în mod semnificativ la realizarea strategiilor UE, inclusiv a Pactului verde european și a strategiei digitale, generând, în același timp, efecte de propagare pozitive care se fac resimțite și în afara statelor membre participante, la nivelul economiei UE și al cetățenilor săi în sens larg.

Comunicarea privind PIIEC completează alte norme privind ajutoarele de stat, cum ar fi Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare și Cadrul pentru cercetare, dezvoltare și inovare, care permit sprijinirea proiectelor inovatoare în condiții foarte favorabile.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 162