Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană va emite obligațiuni verzi NextGenerationEU în valoare de 250 de miliarde euro

Comisia Europeană a adoptat ieri, 7 septembrie 2021, un cadru privind emisiunea de obligațiuni verzi, care a fost supus unei evaluări independente. Comisia va emite obligațiuni verzi în valoare de până la 250 de miliarde euro, respectiv 30 % din valoarea totală a emisiunilor de obligațiuni NextGenerationEU. Cadrul le garantează investitorilor în aceste obligațiuni că fondurile mobilizate vor fi alocate unor proiecte verzi și că vor avea la dispoziție rapoarte ale Comisiei cu privire la impactul acestora asupra mediului.

Etapa adoptării cadrului fiind încheiată, Comisia va putea lansa în curând prima sa emisiune de obligațiuni verzi în luna octombrie, sub rezerva condițiilor de pe piață.

Cadrul privind emisiunea de obligațiuni verzi NextGenerationEU – o inițiativă bazată pe ultimele evoluții tehnologice

Cadrul privind emisiunea de obligațiuni verzi NextGenerationEU care a fost lansat ieri a fost elaborat ținând cont de principiile în materie de obligațiuni verzi ale Asociației Internaționale a Pieței de Capital (ICMA), care este un standard de piață pentru obligațiunile verzi.

Cadrul a fost aliniat, în măsura posibilului, la standardul european privind obligațiunile verzi. Propunerea UE de standard privind obligatiunile verzi a fost prezentată de Comisie în luna iulie 2021 și a trecut prin procedura de codecizie în fața Parlamentului European și a Consiliului, procedură care va fi urmată acum de o perioadă de punere în aplicare ce precede intrarea în vigoare.

Garantarea faptului că obligațiunile verzi sunt utilizate pentru obiective verzi

Veniturile obținute din obligațiunile verzi NextGenerationEU vor finanța partea aferentă cheltuielilor legate de climă din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Fiecare stat membru trebuie să consacre cel puțin 37 % din planul său național de redresare și reziliență – foaia de parcurs care servește drept ghid pentru cheltuirea fondurilor din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență – pentru acele investiții și reforme care sunt relevante din punct de vedere climatic, iar multe state membre și-au propus să întreprindă mai mult decât este necesar în această privință.

Conform regulilor Mecanismului de redresare și reziliență, statele membre vor informa Comisia cu privire la cheltuielile lor pentru proiecte verzi. Comisia va utiliza aceste informații pentru a le arăta investitorilor cum au fost utilizate veniturile obținute din obligațiunile verzi pentru a finanța tranziția verde. Raportarea va viza nouă categorii care au fost identificate în cadrul privind emisiunea de obligațiuni verzi NextGenerationEU, cea mai mare pondere revenind energiei curate, eficienței energetice și transportului nepoluant.

Raportarea

Conform practicii curente în domeniu, cadrul va prevedea prezentarea de rapoarte atât cu privire la alocare, cât și cu privire la impact. În ceea ce privește raportarea cu privire la alocare, Comisia va utiliza datele prezentate de statele membre cu privire la cheltuielile lor pentru proiecte verzi. Raportul cu privire la alocare va fi verificat de un auditor extern independent.

Raportarea cu privire la impact va fi un exercițiu orizontal în cadrul Comisiei, care se va baza pe expertiza vastă care există în cadrul instituției. Raportarea le va permite investitorilor în obligațiuni verzi NextGenerationEU să evalueze impactul benefic al investițiilor lor. Pentru a se asigura utilitatea exercițiului de raportare cu privire la impact, imparțialitatea și acuratețea sa, Comisia Europeană va apela la consilieri de specialitate independenți. Pe aceste baze, Comisia va prezenta informații despre modul în care veniturile obținute din obligațiunile verzi NextGenerationEU au fost alocate diferitelor categorii de investiții și diferitelor state membre.

Etapele următoare

Odată lansat cadrul, emisiunea de obligațiuni verzi NextGenerationEU este iminentă, prima emisiune fiind deja planificată pentru luna octombrie 2021, utilizându-se formatul de emisiune sindicalizată.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 156